Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Нацбанк змінив обмеження на валютному ринку: що тепер дозволено

Нацбанк змінив обмеження на валютному ринку: що тепер дозволено

Пресслужба Нацбанку оприлюднила відомості щодо розширення переліку транскордонних переказів для волонтерів. Також змінено граничні строки розрахунків за експортно-імпортними операціями.

ВІДЕО ДНЯ

Інформація про зміни міститься на офіційному сайті Національного банку України.

Читайте також:
Тільки до 1 травня: ПриватБанк оприлюднив важливу новину
Реклама

Які зміни відбулись:

  • враховуючи запити банків та волонтерів, дозволено фізичним особам переказувати іноземну валюту для купівлі низки товарів за кордоном у межах щомісячного ліміту 400 тис. грн (в еквіваленті за офіційним курсом НБУ). Мова про бронежилети, каски, шоломи, військова та тактична форма, військове та тактичне взуття, захисний одяг, оптичні прилади для слідкування, безпілотні літальні апарати, спальні мішки, каремати та засоби для надання домедичної допомоги;
  • для запобігання виведенню капіталу за кордон і недопущення виникнення макроекономічних дисбалансів тимчасово скорочено граничні строки розрахунків за експортно-імпортними операціями з 365 до 90 календарних днів. Нові вимоги застосовуватимуться до операцій резидентів з експорту та імпорту товарів, здійснених із 5 квітня 2022 року;
  • повернуто стандартні вимоги до банків щодо проведення ними належного аналізу та перевірки документів (інформації) про валютні операції їх клієнтів.
Реклама

З огляду на потребу підтримки банків в умовах воєнного стану Національний банк із 24 лютого 2022 року дозволив їм здійснювати валютний нагляд у спрощеному вигляді – без проведення додаткового аналізу документів (інформації) про валютні операції клієнтів, джерела походження коштів, що використовуються для їх проведення, та інших відповідних заходів.

Водночас враховуючи стійкість банківської системи та виклики воєнного часу, Національний банк визначив, що спрощені вимоги до валютного нагляду з 4 квітня 2022 року застосовуватимуться лише до низки операцій (перелік дивіться на сайті НБУ).

  • розширено перелік виключень із загальної заборони на здійснення видаткових операцій за рахунками юридичних осіб в Україні, кінцевими бенефіціарними власниками яких є резиденти рф або рб, для забезпечення можливості цих юридичних осіб проводити виплату заробітної плати власним співробітникам, сплачувати податки та інші обов’язкові платежі державі, а також здійснювати деякі інші операції.
Реклама

Зокрема, таким юридичним особам дозволено продавати безготівкову іноземну валюту (крім російських та білоруських рублів), сплачувати банку комісії та інші платежі за надання банківських та інших фінансових послуг.

Крім того, таким особам дозволено здійснювати ряд виплат, пов’язаних зі страхуванням, зокрема страхові виплати шляхом оплати закладам охорони здоров’я вартості наданої допомоги, а також виплати страхового відшкодування шкоди життю, здоров’ю, майну потерпілих за договорами "автоцивілки" (із деякими обмеженнями);

  • з метою дотримання умов виконання міжнародних договорів надано можливість здійснювати переказ іноземної валюти для виплати пенсій громадянам України, які виїхали на постійне місце проживання за кордон, крім заборон, установлених постановою №18 (зі змінами), а саме щодо переказів в росію та білорусь;
  • дозволено реалізацію залишків пам’ятних та інвестиційних монет України, сувенірної продукції у філіях і відділеннях банків, якщо немає загрози життю та здоров’ю працівників і клієнтів.

Наведені вище зміни та низка інших змін унесені постановою Правління Національного банку України від 4 квітня 2022.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно