Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Ціна 1 кілограма гречки вже досягла майже 100 гривень: чи буде ще дорожче

Ціна 1 кілограма гречки вже досягла майже 100 гривень: чи буде ще дорожче

Гречка стрімко дорожчає. Зараз вона є лідером серед круп за темпами підвищення ціни. На ринках її продають за ціною, яка майже досягла 100 гривень за кілограм. Чи буде вартість ще більше зростати, читайте в матеріалі.

ВІДЕО ДНЯ

Українці щороку споживають в середньому 130-140 тисяч тонн гречаної крупи. До війни значні її обсяги ввозили із росії, білорусі та Казахстану. Як зазначає фінансово-економічний оглядач Богдан Слуцький, війна все змінила. Більше імпортувати крупу з країн-агресорів (росії та білорусі – ред.) ми не можемо.

Читайте також:
Чому виник дефіцит солі в Україні і чи можна тепер купити сіль
Реклама

Цього року, враховуючи фактор безпеки, посівна площа гречки в Україні значно зменшилася. За даними Мінагрополітики, станом на 12 травня (пройшло 90% посівної кампанії) було посіяно лише близько 12 тисяч тонн гречки.

Враховуючи таку динаміку, цього року Україна зможе зібрати приблизно лише 20 тисяч тонн гречки при необхідному мінімумі в 100 тисяч тонн.

Реклама
Ціна 1 кілограма гречки вже досягла майже 100 гривень: чи буде ще дорожче – 01

"Такий величезний дефіцит (понад 80 тисяч тонн) нізвідки імпортувати, тому, враховуючи великий попит на нього і низьку пропозицію, ціни продовжать зростати", – зазначає експерт.

За офіційними даними Держстату, вартість одного кілограма гречки з початку року зросла мінімум на 32% – до 62 грн за кілограм. Однак у магазинах і супермаркетах вже можна побачити куди вищі ціни.

Реклама

Враховуючи зазначені аспекти, ціна на гречку, на жаль, продовжить рости, і найближчим часом ми побачимо цінники понад 100 гривень за кілограм.

"Для того, щоб у наступні роки виправити ситуацію, державі потрібно взяти під свій контроль збільшення посівних площ гречаної крупи за допомогою цільових дотацій виробників", – говорить Слуцький.

"Тільки так ми зможемо збільшити урожай гречки, позбутися від імпортної залежності й зменшити ціни для українців", – підсумовує експерт.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно