Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

В Україні прогнозують прощання з "потрійним" курсом валют: про що мова

В Україні прогнозують прощання з "потрійним" курсом валют: про що мова

Курс долара в Україні відносно гривні цього літа буде стабільним і не схильним до суттєвих коливань, попри війну росії в Україні. У цьому впевнені експерти, опитані виданням Сьогодні.

ВІДЕО ДНЯ

"Літо – традиційний період ділового затишшя, коли попит на валюту зменшується. А цього року ще й скорочується попит на валюту, яка минулими роками йшла на відпочинок за кордоном", – йдеться у статті.

На користь гривні відіграє той факт, що західні країни нарешті збільшили фінансування українського бюджету. І хоча поки що про 5 мільярдів доларів на місяць не йдеться, сума фінансування порівняно з травнем зросла втричі.

Реклама
Читайте також:
Початок липня відзначився різким падінням курсу євро

"... Швидше за все червень стане першим місяцем війни, коли зовнішня допомога від партнерів нарешті щось внесе більше до бюджету, ніж податкові надходження», – розповідає депутат ВР Ярослав Железняк.

Реклама

Експерти кажуть, що швидше за все, найближчим часом все ще зберігатиметься потрійний валютний курс – фіксований курс НБУ, за яким продається валютний виторг, картковий курс для розрахунку пластиком за кордоном та реальний обмінний курс, який на 20% вищий за офіційний. Але найближчим часом Нацбанк може почати зближувати всі ці три показники.

Останні новини вказують на те, що з множинним валютним курсом настав час прощатися і переходити до гнучкого курсоутворення. Допомога від заходу зростає, а в узгоджених партнерами планах на наступні місяці – ще кілька десятків мільярдів доларів. Парламент ухвалив закон про повернення ПДВ на імпорт та імпортних мит на товари, які масово виробляються в Україні. Таким чином, доцільно поступово відпускати офіційний курс, припиняти практику множинних курсів та скасовувати перелік критичного імпорту, – вважає координатор експертних груп Економічної експертної платформи Олег Гетьман. 

Такі ініціативи можуть призвести до невеликого зниження комерційного курсу та зростання офіційного курсу НБУ.

Реклама
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно