Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Чому так різко зростає курс долара та що буде далі

Чому так різко зростає курс долара та що буде далі

Курс долара в Україні продовжує зростати. За останні дні американська валюта суттєво додала в ціні й зараз коштує в банках 37,80 (вказано середній курс).

ВІДЕО ДНЯ

Експерт з банків та банківського нагляду Case Україна Євген Дубогриз у коментарі виданню Факти зазначив, що існує кілька причин зростання курс долара. Перша з них є глобальною – курс долара нині зростає по відношенню до всіх валют.

Читайте також:
Що коїться на чорному ринку: курс долара та євро практично зрівнялися
Реклама

Інша – внутрішньо українська. Мова про війну, яку розв’язала росія, а також інфляція та зменшення золотовалютних резервів як наслідок.

Також на курс валют впливає скасування обмеження на імпорт товарів. З початку повномасштабної війни купувати валюту можна було лише під так званий критичний імпорт. Його перелік формував Кабінет міністрів.

Реклама

"З 9 липня обмеження скасували, це призвело до збільшення попиту на валюту. Ті імпортери, які у нас працюють, трохи збільшили закупівлю, бо бояться, що через певний час Кабмін знову ці обмеження введе. Тому їм потрібно більше валюти, більше валюти йде за кордон, і отак попит на долар і євро збільшується, тому ми і бачимо це зростання", – каже Євген Дубогриз.

Що далі буде з курсом долара

Економісти зазначають, що прогнозувати подальший розвиток ситуації на валютному ринку дуже складно. На курс впливатиме і перебіг подій на фронті, і ситуація з експортом товарів, і рівень фінансової підтримки України країнами Заходу.

Колишній заступник НБУ Олександр Савченко зазначив, що курс може стабілізувати вчасне надходження валютної допомоги від західних країн та безпосередня діяльність НБУ.

Реклама

Нацбанк своєю чергою сподівається і на те, що комерційні банки збільшуватимуть ставки за депозитами, а Мінфін підвищить дохідність військових облігацій, завдяки цьому зменшиться попит на валюту серед населення, бо буде більш вигідно зберігати кошти на депозитах чи в цінних паперах.

Зараз же українці побоюються інфляції й намагаються конвертувати свої гривневі заощадження в іноземну валюту.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно