Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Скільки потрібно платити податку за житло у 2023 році

Скільки потрібно платити податку за житло у 2023 році

За "зайві" квадратні метри житлової площі громадянам доведеться сплатити податок. Вся інформація міститься у Податковому кодексі України.

ВІДЕО ДНЯ

Там зазначається, що виплати на користь держави доведеться сплатити власникам квартир площею, що перевищує 60 квадратних метрів, та власникам будинків площею понад 120 "квадратів". Сума податку може бути більшою за 5 000 гривень, якщо квартира вдвічі більше за "норму", та сягати 25 000 гривень для особливо великих квартир і будинків.

Згідно з чинним законодавством, власники нерухомості, що мають "додатковий метраж", змушені будуть сплатити податок за кожен метр квадратний "понаднормової" площі. "Додатковими" метрами вважаються ті, що виходять за межі 60 квадратних метрів для квартири та 120 квадратних метрів – для будинку.

Реклама
Читайте також:
Такого ще не було: в Україні готуються впровадити революційне нововведення

Якщо ж площа квартири більша за 300 метрів квадратних або площа будинку перевищує 600 метрів квадратних, розмір податку буде фіксованим та становитиме 25 000 гривень.

Реклама

Варто зазначити, що сума податку за квадратний метр встановлюється місцевою владою, хоча і не може перевищувати 1,5% (за "квадрат") від мінімальної зарплатні. Станом на 2023 рік цей відсоток від "мінімалки" становить 97,5 гривень. Тобто незважаючи на місце проживання, з українців не можуть стягнути понад 97,5 гривень за квадратний метр.

У деяких випадках місцева влада може збільшити "норму" квадратних метрів. Наприклад, у тих чи інших регіонах оподатковуватися можуть квартири більші ніж 70 "квадратів", а не 60, як у національному законодавстві.

Приклад розрахунку податку

Для прикладу, візьмемо власника квартири у 120 метрів квадратних (вдвічі більше за поріг оподаткування). Нехай податкова ставка, яку затвердили рішенням місцевої влади, становить 90 гривень, а оподатковуватись будуть квартири більше ніж 60 метрів квадратних, як у загальному випадку. Підрахуємо суму податків, які повинен буде сплатити власник у цьому випадку. Ця сума буде вираховуватися як добуток загальної площі, з якої буде вирахувано 60 квадратних метрів, та податкової ставки.

Реклама

Розрахунок суми податків буде вестися за наступною формулою: (120 м кв. – 60 м кв.) х 90 грн = 5 400 грн.

Таким чином, можна вирахувати, скільки податків доведеться сплатити в тому чи іншому разі.

Встигнути оплатити податок потрібно впродовж 60 днів з моменту отримання квитанції. Самі платіжки повинні надійти до 1 липня 2023 року.

За житло, що має понаднормову площу, розташоване на окупованій території або в тих населених пунктах, де велися військові дії, його власник може не сплачувати податок 2023 року.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно