Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

У комітеті ВР обговорили можливість переглянути прожитковий мінімум

У комітеті ВР обговорили можливість переглянути прожитковий мінімум

Реальний прожитковий мінімум в середньому в 2,5 раза вище, ніж затверджений у Державному бюджеті України.

ВІДЕО ДНЯ

Про це йшлося під час слухань, що відбулися 15 лютого в Комітеті Верховної Ради з питань соціальної політики.

У комітеті зазначали, що військова агресія росії проти України призвела не лише до трагедії втрат життів українців, масштабної руйнації виробничого потенціалу та соціальної інфраструктури, зростання державного боргу, але і спровокувала нові форми раптової бідності.

Реклама
Читайте також:
Чи варто готуватись до змін: яким буде курс долара в березні 2023 року

Знизилися доходи та рівень життя громадян, основним показником яких є прожитковий мінімум – базовий соціальний стандарт для обґрунтування розміру мінімальної пенсії за віком, надання державної соціальної допомоги та регулювання оплати праці, а також інших доходів населення.

Реклама

Зазначено, що проблема невідповідності затвердженого у Державному бюджеті України прожиткового мінімуму його реальній величині вимагає термінового вирішення.

Учасники слухань визнали, що підхід до розрахунку та застосування прожиткового мінімуму має бути змінено. Однак до цього питання потрібно підходити комплексно, враховуючи фінансові можливості держави.

"Обговоривши детально вплив розмірів прожиткових мінімумів на стан соціального захисту вразливих категорій населення нашої країни, особливо під час дії воєнного стану в Україні, учасники слухань напрацювали низку рекомендацій Уряду", – повідомив перший заступник голови комітету Михайло Цимбалюк.

Реклама

За підсумками слухань Кабінету Міністрів рекомендовано:

  • сприяти підвищенню сукупного доходу громадян з урахуванням всіх видів державної соціальної підтримки до рівня фактичного розміру прожиткового мінімуму;
  • удосконалити методологію визначення прожиткового мінімуму з урахуванням міжнародних стандартів та міжнародного досвіду (за участю сторін соціального діалогу та громадськості);
  • розробити та внести на розгляд Верховної Ради проєкт Соціального кодексу (з метою комплексного перегляду системи соціального захисту населення);
  • після припинення чи скасування воєнного стану опрацювати питання підвищення розмірів прожиткового мінімуму і мінімальної заробітної плати на 2023 рік (з урахуванням наявних фінансових ресурсів державного бюджету).

Про хід виконання цих рекомендацій уряд має поінформувати комітет до 1 червня 2023 року.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно