Які ціни на шовдарь та інше м’ясо на Закарпатті перед Великоднем

Шовдарь на Закарпатті — невід’ємна складова Великоднього кошика. Це копчена (бужена) свиняча нога, яку виготовляють за традиційними технологіями. Розповідаємо про ціни 2025 року.
Пан Степан живе на Ужгородщині. Займається вирощуванням та заготівлею свиней і продажем м’ясної продукції. М’ясом його дружина торгує й на ринку в Ужгороді, а дещо господар пропонує краянам купити через інтернет. Каже, що перед Пасхою в нього багато замовлень і найбільше цікавляться саме шинкою.
ВІДЕО ДНЯ«У мене м’ясо молодих свиней, вирощених на натуральних кормах. Шовдарь тепер найбільш топова продукція. Продаю по 300 гривень за кілограм. Така ж ціна на домашню ковбасу. Сало збуваю по 200 гривень, ребра — по 240, підчеревину — 280, корейку — по 370, шию — так само, рульку — по 240. Продаю також свиней тушками, пів тушками та четвертинками. Вартість — 140 гривень за кілограм. Можливий самовивіз, можу привезти замовнику додому. Вважаю, що ціни в мене демократичні, бо з свинями багато роботи, зараз мало хто їх розводить, бо невигідно. Наразі найбільше купують шовдарь, ковбасу, корейку — на страви та шию на шашлик», — розповів він.
РекламаПані Марія торгує на Хустському ринку аналогічною продукцією. Зізнається, що останній тиждень покупців побільшало відсотків на 60. Отоварюються крім шовдаря, різною бужениною та власне м’ясом, із якого жінки пектимуть відбивні, котлети, робитимуть голубці та рулети.
«Маю постійних клієнтів і вони вже не перший рік купують саме в мене. Вибір маю дуже гарний, м’ясо свіже, розкуповують його тепер швидко, — зізнається вона. — Шия свині в мене по 280 гривень, шовдарь — 250, рульки — 140, ковбаси — по 230 гривень за кілограм».
Реклама
Які ціни у магазинах
У магазинах та супермаркетах вибір шинки такий, що очі розбігаються. Але ціни стартують від 25 гривень за 100 грам. Більшість виробів вітчизняні, але є й закордонні. Наприклад, шинку з Італії продають по 149 гривень за 100 грам. Шинка з куриці коштує 41,40. Така ж, тільки нарізана — 85 гривень. Варена тостова українська — 24,90, яловича — 69,90, яловича нарізна — 85 гривень. Сиров’ялена брезаола — 120 гривень за 100 грам. Асорті нарізка — 33 гривні за 100 грам. Пиріг шинка-сир — 34,90 за 138 грамів. Чи не найдорожчою є італійська варена шинка з окосту — 220 гривень за 100 грам. А от шинка делікатесна з індички коштує 90 гривень за 100 грам. Шинка, запечена в духовці продається по 90 гривень так само за 100 грам.
Копчено-варений бекон — 65 гривень за 100 грам. Нарізний — 128 гривень, із прянощами та травами — 59 гривень, сиро-копчений нарізний — 85 гривень за 110 грам, копчено-в’ялений — 50 гривень за 100 грам, домашній — так само. Американський — 72 гривні за 132 грами.
РекламаХамон — іспанський національний делікатес, сиров’ялене свиняче стегно продається дорожче за шинку та бекон. Наприклад, один шматочок (80 грамів) продукту з Іспанії може обійтися у 90 гривень. Але є й дорожче — 200 гривень за 100 грам, а в’ялена лопатка коштує взагалі за акційною ціною 2300 гривень за невеличкий шматок. Хамон нарізаний (120 грамів) коштує 310 гривень.
Домашній закарпатський шойт у магазинах можна купити від 183 до 385 гривень за кілограм, пікниця — від 150 до 380 гривень.
Раніше повідомлялось, на скільки можуть подорожчати курячі яйця перед Великоднем.