До кінця 2025 року хліб в Україні може подорожчати на 20%

Про це розповів президент Всеукраїнської асоціації пекарів Олександр Тараненко.
Хліб для українців є символом народу та відіграє велику роль у щоденному раціоні. Таким чином, чи не кожен громадянин відчуває подорожчання. Про ситуацію з пекарнями в Україні, виробництвом хліба та прогнози щодо майбутнього зростання цін розповів Олександр Тараненко.
ВІДЕО ДНЯЗа словами експерта, у райцентрах з населенням від 20 до 40 тисяч людей великі хлібозаводи або закрилися, або перетворилися на невеликі цехи з вузьким вибором продукції — переважно там тепер печуть солодке чи супутні вироби. Станом на початок повномасштабної війни в Україні працювало близько 30 великих хлібопекарських підприємств.
РекламаНа Закарпатті ж таких заводів уже не залишилося — там хліб печуть маленькі місцеві пекарні або привозять із сусідніх областей, зокрема зі Львова та Івано-Франківська. Великі виробники орієнтуються на великі міста, де є попит. Наприклад, у Львові чи Києві, щоб забезпечити потреби населення, працює по кілька хлібозаводів.
Стосовно подорожчання на 20% Олександр Тараненко каже, що все до того йде. Якщо говорити про прогноз на врожай, то, наприклад, по житу він у 2025 році оцінюється в 189 тис. тонн, а потреба внутрішнього ринку — 240 тис. тонн. Різницю потрібно імпортувати. І вибір тут дуже простий: або матимемо дорожчий хліб, або не матимемо його взагалі — без житнього борошна житній хліб не спечеш.
РекламаНагадуємо, що через весняні заморозки вартість ягід та деяких інших фруктів і овочів суттєво зросте.