Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Мукачівські підприємці хочуть йти назустріч інвалідам

Мукачівські підприємці хочуть йти назустріч інвалідам
27 липня в обласному центрі та Мукачеві проходив семінар для роботодавців на тему «Особливості працевлаштування та забезпечення зайнятості інвалідів на підприємстві». Організацією семінару займалася...

27 липня в обласному центрі та Мукачеві проходив семінар для роботодавців на тему «Особливості працевлаштування та забезпечення зайнятості інвалідів на підприємстві». Організацією семінару займалася Ужгородська міська громадська організація інвалідів зору «Дивосвіт» (голова правління – Оксана Богданець) спільно з Закарпатським обласним центром зайнятості, Ужгородським та Мукачівським міськими центрами зайнятості.

ВІДЕО ДНЯ

Наш журналіст побував на «мукачівській» частині семінару. Як відзначили організатори, мукачівці більш пунктуальні, тому що до початку семінару вільних місць вже не було. «Це доказує, що Мукачево повинне бути обласним центром», – пожартував один з учасників заходу.

Автор та ведучий семінару – харків’янин Михайло Ізюмський – детально розглянув проблему працевлаштування та забезпечення зайнятості інвалідів з трьох позицій: інвалідів, держави та роботодавців. Варто зазначити, що Михайло є експертом-аналітиком з питань соціальної політики, консультант з корпоративної соціальної відповідальності, проходив стажування в Комітеті Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів.

Реклама

Роботодавці детально ознайомились з визначеннями «інвалідності», нозології, «робочих» та «неробочих» груп; функціонуванням та перспективами розвитку системи працевлаштування інвалідів; особливостями створення робочого місця, праці та відпочинку інваліда, а також аналізом способів оптимізації видатків, пов’язаних з працевлаштуванням інвалідів.

Цікаво було дізнатись про досвід Польщі по вирішенню даної проблеми. Там держава не робить пільг для підприємств, що беруть на роботу інвалідів. Вони навчають інвалідів на протязі двох років бути конкурентноспроможними на ринку праці.

Реклама

По завершенню семінару ми взяли коментарі у роботодавців та організатора.

Олександр Гокс, заступник голови правління Мукачівської міжськрайонної спілки підприємців: «Як відомо, система стимуляції працевлаштування існувала ще в радянські часи, і принципово, як ми зрозуміли з семінару, вона не змінилася. Я звернувся до автора семінару з пропозицією: треба зробити такі пільги не тільки для підприємств – юридичних осіб, де працюють понад 8 чоловік, а й для «спрощенців», яких на Україні сотні тисяч. І повірте, якщо держава зацікавить їх, то вони можуть запросто вирішити проблему працевлаштування інвалідів у масштабах держави. Якщо Михайло (ведучий – ред.) має доступ до відповідного Комітету Верховної Ради, він повинен донести нашу думку до влади».

Ігор Капітан, перший заступник голови правління Мукачівської міжськрайонної спілки підприємців: «Ми, як підприємці, хочемо йти назустріч. Але тут я погоджуюся з Олександром – поки держава не піде нам назустріч, навряд чи вирішення проблеми працевлаштування інвалідів зрушиться з місця. Я радий бачити, що інваліди теж не залишаються сторонніми спостерігачами і об’єднуються у громадські організації, щоб захищати свої права. Сподіваюсь, таких організацій буде більше, і вони з розумінням поставляться до ситуації: якщо вони будуть також вимагати у держави введення привілеїв для підприємців-спрощенців, то можливо їх держава почує швидше, ніж нас. Бо, судячи з останніх «нововведень», тенденцій до полегшення ведення малого бізнесу не спостерігається».

Реклама

Оксана Богданець, голова правління Ужгородської міської громадської організації інвалідів зору «Дивосвіт»: «Подібний семінар ми провели вперше на Закарпатті, і відзначимо, що він виявився корисним для роботодавців. Судячи з великої кількості запитань, інформації щодо працевлаштування та забезпечення зайнятості інвалідів недостатньо. Хочу відзначити мукачівських підприємців, незважаючи на погоду, явка була стовідсоткова, усі підприємства, кому ми надсилали запрошення, направили своїх представників. Цікавим було питання підприємця Олександра Гокса щодо мотивації підприємців-спрощенців. Результати даного семінару, сподіваюсь, будуть прийняті до уваги владою».

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно