Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Кооператори Мукачівщини відзначають своє професійне свято

Кооператори Мукачівщини відзначають своє професійне свято
Щороку в першу суботу липня кооперативна громадськість світу, а з нею – і кооператори України, в тому числі – Мукачівська райспоживспілка у 88-й раз відзначають Міжнародний день кооперативів. Це...

Щороку в першу суботу липня кооперативна громадськість світу, а з нею – і кооператори України, в тому числі – Мукачівська райспоживспілка у 88-й раз відзначають Міжнародний день кооперативів.

ВІДЕО ДНЯ

Це свято було започатковане за рішенням виконавчого Міжнародного кооперативного альянсу (МКА) у квітні 1922 року і об'єднує понад 900 млн. членів, 250 кооперативних організацій з 94 країн світу. Феномен кооперації полягає в тому, що вона є самоорганізованою і саморегульованою системою, яка забезпечує рівноправне співробітництво її учасників, органічне поєднання індивідуальних інтересів із спільними, надає можливість їх реалізації в жорстких умовах ринкової економіки.

Нині у нашому районі 2493 пайовиків. З ними потрібно підтримувати тісний зв'язок, постійно цікавитися їхніми проблемами, завозити необхідні товари в повному обсязі, словом – усіма способами посилювати мотивацію членства в споживчих товариствах.

Реклама

За обсягами товарообороту Мукачівська райспоживспілка, до складу якої входить 11 споживчих товариств, – найбільша організація в системі Закарпатської облспоживспілки. Роздрібний товарооборот за 2009 рік становив 24070 тис. грн., оборот ресторанного господарства – 5333 тис. грн., темпи зростання становили 104,1%. За перший квартал 2010 року темпи зростання товарообороту склали 114,2%.

Між іншим, загалом по Україні у січні-квітні 2010 року товарообіг скоротився на 2,1%, а за весь 2009 рік він становив 16,6% до попереднього року.

Реклама

Обсяг виготовленої продукції виробничими підприємствами райспоживспілки – 5533 тис. грн., або – 123,2%, надано послуг населенню на 1145 тис. грн., виконано завдання із заготівлі сільгосппродукції і сировини по системі. Маємо 828 тис. грн. прибутків, середня заробітна плата зросла на 115,3% і становить 1068 грн. Заборгованості з виплати заробітної плати по системі немає.

Правління райспоживспілки, правління споживчих товариств та керівники кооперативних організацій велику увагу приділяють осучасненню підприємств споживчої кооперації. За рахунок власних обігових коштів та коштів, отриманих від оренди, проведено реконструкцію і модернізацію підприємств системи на 588 тис. грн., придбано основних засобів на 413 тис. грн., тобто – за рік вкладено більше 1 млн. грн. на покращення матеріально-технічної бази організацій і підприємств системи. Зокрема, у Великолучківському споживчому товаристві повністю перекрито дах магазину та кафе в с. Ключарки, зараз проводяться реконструкція і переобладнання внутрішніх приміщень; здійснено ремонтні роботи в універсамі «Центральний» с. Горонда, перекрито дах торгового комплексу в с. Рівне. У багатьох магазинах замінено двері та вікна на пластикові, придбано програмне забезпечення для контролю за асортиментом і рухом товарів, касові апарати, комп'ютери, модеми. Загальна сума витрат – 392 тис. грн.

У Чинадіївському споживчому товаристві відремонтовано контору, проведено газове опалення в магазині «АБС» с. Карпати, а магазин с. Синяк переведено на роботу за методом самообслуговування, придбано сканер та електронну вагу, комп'ютер для бухгалтерії. Нині проводиться реконструкція магазину с. Косино. На всі роботи витрачено понад 120 тис. грн.

Реклама

У Ракошинському споживчому товаристві проведено ремонт їдальні, магазинів в селах Кальник та Домбоки. Загальна сума ви трат – більше 160 тис. грн.

В Кольчинському споживчому товаристві загальна сума витрат по ремонту магазинів склала більше 31 тис. грн.

Встановлено дах на магазині с. Барбово, (використано 44 тис. грн.), проведено ремонт гастроному та закусочної у с. Макарєво на 23 тис. грн. Верхньокоропецьким споживчим товариством.

Значні обсяги робіт виконали виробничі підприємства райспоживспілки. В кооперативному підприємстві «Чинадіївська хлібопекарня» на ремонтні роботи, придбання обладнання та інвентаря використано 128 тис. грн.; по кооперативному підприємству «Верхньокоропецька хлібопекарня» – на 25 тис. грн.

На центральному ринку відремонтовано частину даху з суцільною заміною покриття, ремонт магазину, на центральному фасаді ринку встановлено білборд з логотипом Укоопспілки та рекламою (сума витрат – 109 тис. грн.).

На підприємствах торгівлі та ресторанного господарства, що знаходяться в оперативній оренді – ремонтні роботи, реконструкції підприємств проводяться за участю орендарів. Це – в магазині і закусочній с. Лохово, на підприємствах сіл Бобовище та Копинівці – споживчого товариства «Копинівці», в магазині с. Дерцен місцевого споживчого товариства.

Безумовно, за всіма цими і багатьма іншими досягненнями – кооператори, пайовики, віддані своїй справі, які вболівають за подальший розвиток споживчої кооперації району.

Реклама

Серед кращих слід відзначити особливо – Великолучківське споживче товариство (голова правління Цанько Василь Васильович, головний бухгалтер Гунтинович Наталія Михайлівна, завідуюча магазином «Універсам» с. Ключарки Гуйван Олена Дмитрівна, завідуюча гастрономом с. Ключарки Чорі Марія Емеріхівна, завідуюча магазином «Продтовари» с. Великі Лучки Павльо Олена Йосипівна, завідуюча магазином «Товари для дому» с. Великі Лучки Балог Марія Василівна); Чинадіївське споживче товариство (голова правління Софілканич Юрій Васильович, продавець магазину «АБС» с. Карпати Мандзюк Марія Василівна – завідуюча магазином «Продтовари» санаторію «Карпати»–Удут Марія Василівна); Ракошинське споживче товариство (завідуюча магазином «Продтовари» с. Зняцево Хаван Марія Іллівна, буфетниця закусочної с. Кальник Кохан Людмила Василівна, завідуюча магазином «Продтовари» с. Чопівці Пазуханич Марина Іванівна); Кольчинське споживче товариство (продавець магазину с. Кендерешів Петричко Ольга Іванівна, продавець магазину «Маркет» смт. Кольчино Данашевська Марія Юріївна); начальник кондитерського цеху Мовчан Маріанна Юріївна; водій Білак Михайло Михайлович, кондитер Лакатош Мар'яна Юріївна; бухгалтер-касир Скрипинець Інна Василівна – кооперативного підприємства «Чинадіївська хлібопекарня»; водій Сарканич Михайло Михайлович, завідуюча виробництвом Різак Ганна Андріївна – кооперативного підприємства «Кольчинська хлібопекарня»; завідуюча магазином «Свіжий хліб» Брижак Марія Юріївна, завідуюча хлібопекарні Чорій Ольга Андріївна – кооперативного підприємства «В.Коропецька хлібопекарня»; директор Гончаренко Марія Іванівна, зав. магазином Подлеснюк Марія Іванівна – кооперативного підприємства «Дружба»; бармени ДП «Бісер» Маргіта Наталія Анатоліївна, Молнар Олеся Василівна, інспектор по кадрах Мунтіян Наталія Василівна, касир Магоч Сніжана Михайлівна, старший контролер Кукла Іван Іванович – з колективного підприємства «Мукачівський центральний ринок» та багато інших.

Виходячи з сьогоднішніх реалій, ми покликані застосовувати найефективніші методи господарювання, які дадуть користь і благо райспоживспілці, всім нашим працівникам, членам споживчих товариств.

Головні наші напрями – подальше нарощування обсягів діяльності, забезпечення рентабельної роботи всіх господарюючих суб'єктів, соціальний захист пайовиків, збереження цілісності системи.

У кооператорів району є всі підстави дивитися в майбутнє з оптимізмом, ми зуміємо не тільки зберегти, але й примножити надбання багатьох поколінь пайовиків.

Андрій Лакатош,заступник голови правління Мукачівської РСС

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно