Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Економіка
  • В Україні хочуть зняти з обігу монети номіналом 1, 2, 5 та 25 копійок: в яку сторону заокруглюватимуть ціни

В Україні хочуть зняти з обігу монети номіналом 1, 2, 5 та 25 копійок: в яку сторону заокруглюватимуть ціни

В Україні хочуть зняти з обігу монети номіналом 1, 2, 5 та 25 копійок: в яку сторону заокруглюватимуть ціни

Вже невдовзі з обігу в Україні можуть зникнути монети номіналом 1, 2, 5 та 25 копійок. Це призведе до того, що при розрахунку за товари чи послуги, ціни доведеться заокруглювати.

ВІДЕО ДНЯ

Нагадаємо, Національний банк України хоче відмовитися від карбування дрібних монет. І вирішив провести з цього приводу громадське обговорення. Є два запропоновані варіантів відмови від дрібних монет. Перший передбачає одномоментне вилучення з обігу монет дрібних номіналів, коли монети перестають бути засобом платежу. Другий – припинення карбування монет із поступовим виведенням їх з обігу, повідомили у НБУ.

Причину такого рішення у Нацбанку пояснюють тим, що вартість виготовлення таких монет перевищує їх номінальну вартість.

Реклама

"Інші учасники готівкового обігу щорічно несуть витрати на оброблення, транспортування, зберігання цих монет. Разом із тим, монети дрібних номіналів майже не повертаються з обігу до банківської системи", – йдеться в повідомленні НБУ.

На сьогодні в обігу перебуває 12,9 мільярдів штук монет, у тому числі номіналами 1 копійка – 2,4 мільярди штук, 2 копійки – 1,4 мільярди штук, 5 копійок – 1,9 мільярди штук, 10 копійок – 3,8 мільярди штук, 25 копійок. – 1,7 мільярди штук, 50 копійок. – 1,2 мільярди штук та 1 гривня – 0,5 мільярди штук.

Реклама

Виведення монет з обігу призведе до запровадження в Україні механізму заокруглення загальних сум розрахунків за товари чи послуги.

сума, що закінчується від 1 до 4 копійок, заокруглюється в сторону зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок;сума, що закінчується від 5 до 9 копійок, заокруглюється в сторону збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок.

У разі наявності у покупця монет дрібних номіналів він і надалі може ними розраховуватися, а у разі наявності таких монет у продавця, він може видати покупцеві решту цими номіналами.

Реклама

Під час безготівкових розрахунків заокруглення не здійснюватиметься.

В Україні хочуть зняти з обігу монети номіналом 1, 2, 5 та 25 копійок: в яку сторону заокруглюватимуть ціни – 01

"Запровадження правил заокруглення не матиме жодного впливу на інфляцію як прямо, так і опосередковано, оскільки йдеться про правила заокруглення всіх товарів у чеку, а не про ціни індивідуальних товарів. З огляду на це, прямого впливу на показники інфляції запропоноване рішення не спричинить. Це також підтверджує досвід таких країн як Данія, Швеція, Норвегія, Угорщина та Чехія", – переконують у Нацбанку.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно