Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Економіка
  • Газ із травня не подорожчає, а навпаки – стане дешевшим. Уряд домігся від «Нафтогазу» зниження ціни на 300 грн.

Газ із травня не подорожчає, а навпаки – стане дешевшим. Уряд домігся від «Нафтогазу» зниження ціни на 300 грн.

Газ із травня не подорожчає, а навпаки – стане дешевшим. Уряд домігся від «Нафтогазу» зниження ціни на 300 грн.

З травня газ для закарпатців не буде дорожчим. Навпаки – дешевшим. Уряд Гройсмана відреагував на можливе подорожчання та домігся зниження ціни у наступному місяці на 300 грн. І це – ще не межа. Не виключено, що газ й надалі буде дешевшати відповідно до тенденцій на світовому ринку.

ВІДЕО ДНЯ

А починалося все не так райдужно. Напередодні представники ТОВ «Закарпатгаз Збут» повідомили, що згідно із повідомленням НАК «Нафтогаз України» з 1 травня 2019 року оптова ціна газу для населення без обліку транспортних складових збільшується з 7482,61 грн до 8621,76 грн за тис куб. Це на 1139,15 грн., або 15%, більше від поточної ціни.

Минулого тижня, на засіданні Кабінету міністрів, Прем’єр-міністр України був вкрай стурбований відповідним  рішенням та поведінкою представників «Нафтогазу». Які чомусь вирішили «спілкуватися» з українським народом мовою шантажу.

Реклама

В. Гройсман нагадав «Нафтогазу», що основним акціонером компанії є український народ і саме його інтересами слід керуватися у своїй діяльності. Натомість, «газовики» всіма можливими шляхами добиваються підняття ціни на блакитне паливо. І це при тому, що ринок газу сьогодні в Україні і в світі дає можливість продавати його за нижчими цінами.

Саме тому 3 квітня 2019 року Уряд прийняв Постанову №293, де вказані нижчі тарифи для населення, ніж заплановані «Нафтогазом» на травень. Згідно із документом, компанія-монополіст зобов’язана зменшити тариф.

Реклама
Читайте також:
В Україні зменшать ціну на газ

«До 24 квітня «Нафтогаз» має повідомити всім українцям, що ціна газу з 1 травня буде нижчою за 8,55 гривень/куб. м. Мені набридло, як і  мільйонам українців, коли приватні інтереси менеджменту компанії ставляться вище за національні інтереси всіх українців. Рішення Уряду мають виконуватися. Якщо цього не станеться, я ініціюю відставку глави правління «Нафтогазу» і прохатиму Уряд підтримати мою пропозицію», – заявив тоді глава Уряду Володимир Гройсман.

І от, врешті-решт у «Нафтогазі» дослухалися до Прем’єра. В понеділок 22 квітня було прийнято рішення про зменшення ціни на газ. Так, за дорученням Кабінету Міністрів, НАК «Нафтогаз України» спільно з представниками Уряду розробив новий механізм визначення регульованої ціни, який дозволяє не тільки уникнути підвищення вартості газу для населення та теплової генерації з 1 травня 2019 року, а й зменшити її до рівня 8247 грн за тис. кубометрів (кінцева роздрібна ціна).

Реклама

Цей механізм передбачає наступний підхід: якщо ринкова ціна газу для промислових споживачів є нижчою за встановлену в постанові КМУ №867 від 19.10.18 р., ціна для населення відповідно знизиться. Якщо ж ринкова вартість газу для промисловості зросте понад визначений урядом рівень, то ціна для населення залишиться на тому ж рівні.

Також, у понеділок 22 квітня, в ефірі програми «Свобода слова» на ICTV Прем’єр-міністр наголосив, що Україна має позбутися будь-якої залежності від іноземних ринків, збільшуючи власний видобуток газу. Подібні процеси сприятимуть у майбутньому ще більшому зниженню цін на газ.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно