Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

У Нацбанку пояснили причини зміцнення гривні

У Нацбанку пояснили причини зміцнення гривні

За літо й перший місяць осені вартість долара впала до показників трирічної давнини. Керівник проектів та програм Департаменту відкритих ринків Національного банку Емал Бахтарі пояснив, чому гривня зміцнюється та чому цього року не спостерігається сезонність коливання курсу гривні до долара. 

ВІДЕО ДНЯ

"Зараз на ринку спостерігається сприятлива ситуація. Імпортні товари, зокрема нафта та газ, які купує Україна, здешевшали. А для експорту, який ми продаємо, це дуже хороші умови. Цьогоріч рекордний урожай. Також у металургів дуже добрі обсяги валютної виручки. Варто не забувати про ІТ-галузь, яка щороку зростає. Дедалі більше українських компаній мають замовлення від закордонного бізнесу. Це сприяє тому, що на ринку стає більше валюти.

Читайте також:
Курйоз дня: українці просять Зеленського замінити гривню на більш стабільну валюту
Реклама

Потім вступають в дію закони ринку і гривня міцніє", — пояснив Бахтарі. У Нацбанку виділяють і новий чинник, який вплинув на зміцнення гривні. "Новий фактор, який підтримує курс цього року, — це значні обсяги купівлі нерезидентами гривневих державних цінних паперів. Від початку року обсяг вкладень зріс у 15 разів і зараз тримається на рівні близько 97 млрд грн", — зазначив Бахтарі. Він також додав, що "фіксований курс – як цукерка, ціна якої насправді дуже висока. Він призводить до втрат, криз і створює ілюзію стабільності. Здорова ситуація — мати плаваючий курс, який адекватно реагує на те, що відбувається на ринку".

Нагадаємо, що гривня побила трирічний рекорд.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно