Експерти прогнозують зростання цін на продукти
Ціни на продукти в Україні в 2020 році будуть залежати від ряду факторів, таких як урожай, рівень інфляції і курс валют. Експерти називають головною причиною зростання цін в Україні на важливі продукти з соціального кошика скасування регулювання цін на них. Це пов’язано з підписанням Асоціації з ЄС, тепер ціни все більше наближаються до європейських. Наприклад, вартість м’яса і молочних продуктів вже зрівнялася з цінами в Західній Європі. Урожай зернових в 2019 році також не стане визначальним фактором, завдяки якому ціни автоматично підуть вниз, впевнені експерти.
ВІДЕО ДНЯГречка, хліб і бакалія
«Наші виробники отримали можливість продавати товар за кордон за ринковими цінами. Тому ціни на борошно, хліб, крупи в Україні поступово виросли і тепер залежать тільки від попиту і пропозиції », – говорить Олексій Дорошенко, голова Національної ради економічного розвитку. Як приклад, експерт наводить гречку. У 2016 році вона подорожчала до 40 гривень за кілограм, але потім вдвічі скинула в ціні через надлишок пропозиції. Тепер вона знову почала дорожчати, оскільки в 2019 році її посіяли менше, ніж зазвичай. Дорошенко вважає, що в першій половині 2020 року ціни на крупи і бакалію будуть рости залежно від рівня інфляції (на 5-6% в рік), хліб же перевищить цей показник ще на 1%. Знизиться ціна на пшоно з 30-35 грн за кг до 20-22 грн, оскільки проса зібрали більше, ніж достатньо. Економіст Олег Пендзин припускає, що бакалія в 2020 році буде дорожчати на 0,5% в місяць, а хліб на 0,8-1% щомісяця. Причому, перш за все це торкнеться преміальних сортів.
Нагадаємо, що Кабмін прийняв важливе рішення стосовно монетизації пільг на комуналку.