Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Економіка
  • Компанія Ахметова продає електроенергію Закарпаттю на 75% дорожче, ніж Словаччині

Компанія Ахметова продає електроенергію Закарпаттю на 75% дорожче, ніж Словаччині

Компанія Ахметова продає електроенергію Закарпаттю на 75% дорожче, ніж Словаччині

Компанія ДТЕК, що належить олігарху Рінату Ахметову, постачає електроенергію в західні області України за значно вищими цінами, ніж до сусідніх країн.

ВІДЕО ДНЯ

Про це 11 березня повідомив антикорупційний сайт «Наші гроші».

ДТЕК Ріната Ахметова ще з минулого року не постачає дешеву електроенергію з Європи на Бурштинський енергоострів, змушуючи мешканців Івано-Франківської, Львівської і Закарпатської областей купувати енергію на третину дорожче від решти України.

Реклама
Читайте також:
Уряд хоче підняти ціну на електроенергію для населення

Тепер же журналісти з’ясували, що електроенергія від ДТЕК постачається на Бурштинський енергоострів за ціною на 75% більшою ніж у сусідню Словаччину. А за минулий місяць різниця в цінах з сусідньою країною тільки зросла, оскільки в січні вона складала 24% в Бурштинському острові та 10,5% в ОЕС.

Реклама

Схожа ситуація і з електроенергією, яку ДТЕК постачає в Румунію. В лютому енергію цій країні ДТЕК продавала за цінами на 33% дешевшими, ніж Бурштинському острову.

Окрім того, якщо в лютому ціна електроенергії на «ринку на добу наперед» в об’єднаній енергосистемі України знизилася на 12,4%, то темпи зменшення ціни в Бурштинському енергоострові були в п’ятеро повільнішими і склали 2,4%.

Компанія Ахметова продає електроенергію Закарпаттю на 75% дорожче, ніж Словаччині – 01
Реклама

Як ДТЕК змушує Бурштинський острів переплачувати за електроенергію

Бурштинський енергоострів синхронізований з енергосистемою Європи, електроенергію з нього також отримують споживачі Закарпатської, Івано-Франківської та Львівської областей. Майже 90% обсягу електроенергії для них виробляють Бурштинська ТЕС, Добротвірська ТЕС та Ладижинська ТЕС, які належать АТ «ДТЕК Західенерго» Ріната Ахметова. Найбільшою з них є Бурштинська ТЕС, в 2018-2019 роках її директором був Денис Шмигаль, якого 4 березня парламент призначив прем’єр-міністром.

У жовтні минулого року, журналісти «Наших грошей» з’ясували, що ДТЕК не постачає дешеву електроенергію з Європи на Бурштинський енергоострів, змушуючи мешканців Івано-Франківської, Львівської і Закарпатської областей купувати енергію на третину дорожче від решти України.

Читайте також:
Закарпатців попереджають про шахраїв, які пропонують знижки на електроенергію

ДТЕК контролює близько 70% усього імпорту з напрямку Словаччини, але імпорт з невідомих причин відбувається далеко не в повному обсязі: у серпні група Ахметова використала квоту на імпорт всього на – 32%, у вересні – на 25%. Хоча решта вісім фірм, що займаються сумарно 30% імпорту, використовують свої квоти на 90-100%.

Пізніше НКРЕКП підтвердила, що ДТЕК «Західенерго» та пов’язані з нею трейдери, використовуючи монопольне становище, блокують можливість імпорту електроенергії, зокрема, з боку Словаччини.

У зв’язку з цим Антимонопольний комітет України (АМКУ) відкрив справу за ознаками порушення законодавства про захист економічної конкуренції та зловживанням монопольним становищем. На початку березня міжнародна організація Енергетичне співтовариство заявило про своє приєднання до розслідування.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно