Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Що і скільки планують посіяти закарпатські аграрії

Що і скільки планують посіяти закарпатські аграрії

Про хід проведення весняно-польових робіт у Закарпатті розповів директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Юрій Лесьо.

ВІДЕО ДНЯ

Згідно проведених обстежень озимих зернових культур по всіх категоріях господарств у доброму та задовільному стані посіви озимих зернових культур знаходяться 96,6 % площ (25,6 тис га), слабкі та зріджені 3,4 % (0,9 тис га).

Стан посівів покращився у зв’язку з проведенням підживлення. Підживлення озимих проведено на всій посівній площі (26,5 тис га) або 100%.  

Реклама
Читайте також:
Як надаватимуть субсидії під час карантину

Протягом третьої декади березня вегетація сільськогосподарських культур тривала лише в низинно-передгірних районах області, так як зі зниженням температурного режиму в гірських районах вегетаційні процеси призупинились.

Реклама

В останні дні березня були заморозки на поверхні ґрунту та в повітрі інтенсивністю 3-9 градусів . Для більшості рослин вони критичними не були, так як перебували у фазах початкового розвитку. Однак заморозки в повітрі виявились згубними для ранньоквітучих плодових (абрикос, персик), які в цей час перебували у фазах утворення бутонів-цвітіння, і повністю знищили майбутній урожай.

У перший тиждень квітня в умовах теплої погоди у окремих господарствах низинної зони проводили обробітки садів фунгіцидами та інсектицидами, розпочато також оброблення озимих зернових гербіцидами.

Посів ярих культур по всіх категоріях господарств прогнозується провести на площі 114,2 тис. га, у тому числі: ярих зернових – 60,0 тис га, що становить 94,2 % до 2019 року, (з них ранніх – 4,7 тис га, а саме: яра пшениця-1,0 тис га; ярий ячмінь – 1,4 тис га;  овес – 2,3 тис га); гречка – 0,3 тис га; кукурудза – 53,4 тис га; зернобобові – 1,6 тис га; технічних культур -  8,1  тис га, (в т.ч. соняшник – 2,9 тис га, соя – 5,2 тис га та інші 0,1 тис га); картоплі - 33,5 тис га; овочів – 12,6 тис га; кормових культур – 42,7 тис га.

Реклама

Також розпочався посів ранніх зернових культур. На сьогодні по базових сільськогосподарських товаровиробників області, різних за кількістю оброблюваних земель сільськогосподарського призначення здійснено посів на площі 50 гектарів (37,8 % до прогнозу), а саме: яра пшениця - 16 га; ярий ячмінь – 24,8 га;овес – 9,2 га.

Наявна забезпеченість матеріально-технічними ресурсами (засобами захисту, мінеральні добрива, насіння, паливно-мастильних матеріалів) в області дозволяє провести посів ярих культур в оптимальні строки:забезпеченість засобами захисту становить – 72,0%; мінеральними добривами – 91,4 %; пальним – 100 %.

 «Проведення весняно-польових робіт та накопичення матеріально-технічних ресурсів продовжується і знаходиться на постійному контролі», – резюмував Юрій Лесьо.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно