Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

В Україні придумали "податок" на телевізори, смартфони і папір

В Україні придумали "податок" на телевізори, смартфони і папір

В Україні можуть на 5% подорожчати смартфони, планшети, ноутбуки, телевізори, аудіосистеми, жорсткі диски, принтери і папір.

ВІДЕО ДНЯ

Відповідний законопроєкт “Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав” опубліковано на офіційному сайті парламенту.

Уточнюється, що Міністерство економіки дозволило збирати винагороду за авторський контент з імпортерів з кожного проданого планшета, смартфона, телевізора і з офісного паперу.

Реклама
Читайте також:
Всім українцям запропонують заповнити нульову декларацію

Згідно з логікою, якою послуговуються в законопроєкті, власники телевізорів або смартфонів завантажують на пристрій фільми або музику безкоштовно, через що страждають автори контенту. Тому для винагороди власників прав імпортери техніки повинні включати ці суми до вартості товарів, виплачуючи їх організації колективного управління, яка зі свого боку буде виплачувати кошти авторам. 

Реклама

При цьому переговори щодо розмірів зборів з різних видів техніки поки не мали успіху. Європейська бізнес-асоціація, що представляє імпортерів, вважає запропоновані тарифи пережитками минулого. Натомість організація колективного управління вважає, що така система існує в більшості країн.

Зазначається, що збори за приватне копіювання було введено в Україні ще в 2003 році під час аналогових пристроїв. Згодом технології змінилися, а збір залишився. У травні 2018 року парламент прийняв закон про управління майновими правами, що передбачає сплату відсотка за потенційну можливість копіювання. Однак якщо раніше купівля порожньої аналогової касети означала, що на неї щось буде записано, сьогодні покупка телевізора або смартфона не гарантує завантаження контенту.

Уточнюється, що збори з телевізорів і смартфонів станом на сьогодні існують не у всіх країнах, а збори з паперу сплачуються тільки в трьох країнах світу.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно