Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

В Україні хочуть підняти ціни на алкоголь

В Україні хочуть підняти ціни на алкоголь

В Україні на розгляді Кабміну перебуває постанова про підвищення мінімальних цін на алкоголь. Зокрема, пляшка горілки може подорожчати з 89,4 до 98,92 грн, а вино – із 42 до 46 грн.

ВІДЕО ДНЯ

Ще влітку минулого року зареєстрували проєкт підвищення мінімальних роздрібних цін на алкоголь. Документ дотепер можна знайти на вебсайті Мінекономрозвитку серед тих, що перебувають на обговоренні. До цього мінімальні ціни на алкоголь переглядали в 2018-му.

Скільки коштуватиме пляшка (0,5 л):

Реклама
  • Пляшка горілки: з 89,4 до 98,92 грн;
  • Вино: з 42 до 46 грн;
  • Коньяк: зі 151,66 до 156,6 грн;
  • Віскі: зі 179 до 191,5 грн.
Читайте також:
Закарпатець продавав у своєму ресторані небезпечний алкоголь
Реклама

Головне завдання мінімальних роздрібних цін – дати можливість легальним постачальникам конкурувати з контрафактними виробниками. Останні можуть ставити ціни в рази нижчі, тому що не платять податки, купують дешевий і нелегальний спирт, порушують технологію виробництва алкогольних напоїв.

Як розповідає глава Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, відрізнити нелегальну продукцію від законної дуже складно. Акцизи вміло підробляють, а пересічний споживач не може відрізнити справжню марку від фальсифікованої. "Через падіння доходів під час карантину зростання споживання якщо і є, то щодо вина. Також могло вирости домашнє виробництво: це і спирт, і вина, і настоянки", – розповідає Дорошенко.

Ціни на алкоголь мають рости разом із посиленням контролю, розповідає аналітик Володимир Мазуренко. Наприклад, зараз вводять електронний акциз, який допоможе скоротити частку контрафакту.

Реклама

"Як показує практика, в Україні під час підвищення податків зростає частка сірого ринку. Це не означає, що не потрібно підвищувати акцизи, особливо на тютюнову й алкогольну продукцію. Разом із підвищенням обов’язково потрібно посилювати покарання за порушення, посилювати контроль", – пояснює Мазуренко.

Нагадаємо, в Ужгороді підробляли коньяк відомої марки.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно