Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

З 1 жовтня частину банкнот та монет не прийматимуть при розрахунку

З 1 жовтня частину банкнот та монет не прийматимуть при розрахунку

З обігу знову виводять монети та деякі банкноти — вже з 1 жовтня їх не прийматимуть при розрахунку в українських магазинах. У Нацбанку зазначають, що такі кроки мають кілька переваг. Про це і про те, що варто знати про грошовий обмін, розповідаємо далі.

ВІДЕО ДНЯ

Які монети та банкноти виведуть з обігу

В Україні з 1 жовтня виведуть з обігу всі банкноти-гривні старих зразків, надруковані до 2003 року, і монети номіналом 25 копійок. Заступник голови Національного банку Олексій Шабан зазначив, що держрегулятор продовжує наводити порядок у готівковому обігу та приводити його до світових стандартів. Головна мета таких рішень — спростити готівкові розрахунки та підвищити їх зручність для користувачів, а також подбати про економічну доцільність і підвищення якості готівки в обігу. Рішення, озвучені Національним банком, стали продовженням багаторічної роботи регулятора з оптимізації готівкового обігу. За його словами, в результаті банкнотно-монетний ряд гривні скоротиться з 17 номіналів до 12. Всього в ньому залишиться 6 номіналів монет і 6 номіналів банкнот, що відповідає міжнародній практиці. Він стане впорядкованим і зручним.

Реклама
Читайте також:
Завтра Нацбанк введе в обіг нову банкноту

Причини виведення банкнот і монет з обігу

Реклама

У НБУ повідомили, що монети номіналом 25 копійок зараз не розмінюються через вилучення з обігу монет номіналами 1, 2 і 5 копійок. Тому без 25 копійок ця проблема вирішиться і це спростить готівкові розрахунки. Така дія не матиме впливу на інфляцію, оскільки за відсутності монет номіналом 25 копійок під час готівкових розрахунків можуть застосовуватися правила округлення загальних (у чеку) сум розрахунків готівкою за товари, роботи або послуги (до сум, кратних 10 копійкам). У Нацбанку також розповіли, що банкноти старого зразка, які були введені в обіг до 2003 року, вже майже не виконують свою функцію платіжного засобу. Зараз в обігу їх залишається близько 1,8% від загальної кількості всіх банкнот, які використовуються. За три останні роки їх обсяг в обігу майже не змінився. Тобто громадяни ними майже не розраховуються, ці банкноти не інкасуються і в банки не надходять. Їх вилучення з обігу не доставить незручностей громадянам, в той самий час Бізнесу і державі принесе користь. В першу чергу знизяться витрати держави та учасників готівкового обігу на виготовлення, обробку, транспортування, зберігання банкнот і монет. Також в НБУ переконані, що українцям буде зручніше розраховуватися, коли банкнот і монет стане менше.

Методика вилучення

З 1 жовтня монети та банкноти, які вилучатимуть з обігу, не прийматимуть при розрахунку, тобто заплатити ними не вдасться. Громадяни, у яких залишилися старі банкноти та монети номіналом 25 копійок зможуть обміняти їх на монети та банкноти інших номіналів і зразків протягом наступних трьох років:

Реклама
  • у всіх українських банках – протягом одного року з дати вилучення їх з обігу – до 30 вересня 2021 року включно;
  • у Національному банку та уповноважених банках (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзен Банк Аваль, ПУМБ) – протягом трьох років з дати вилучення їх з обігу – до 30 вересня 2023 року включно.
Читайте також:
В Україні розпочали друк нових банкнот номіналом тисячу гривень

Які ще гроші планують вилучити з обігу

У Нацбанку також зазначили, що з 1 жовтня 2020 року почнуть активніше вилучати з обігу банкноти номіналом 1 і 2 гривні зразків 2003-2007 років і оборотні монети номіналом 1 гривня старого зразка, виготовлені до 2018 року (золотистого кольору). Однак вони залишаються платіжним засобом, тобто ними можна розрахуватися. Обмінювати їх не потрібно — коли банкноти та монети будуть потрапляти в банки, вони не будуть більше повертатися в обіг, а будуть вилучатися і передаватися в Національний банк.

Які монети вивели з обігу раніше

За період з 01 жовтня 2019 року по 31 серпня 2020 року, за даними НБУ, з готівкового обороту вилучено 77,5 млн штук монет дрібних номіналів, з них номіналом:

  • 1 коп. – 3,5 млн штук або 0,14 % від монет цього номіналу в обігу;
  • 2 коп. – 1,9 млн штук або 0,14 % від монет цього номіналу в обігу;
  • 5 коп. – 23 млн штук або 1,3% від монет цього номіналу в обігу;
  • 25 коп. – 49,1 млн штук або майже 3% від монет цього номіналу в обігу.
Реклама

А тим часом в Україні збільшується кількість металевих монет. Так, у 2016 році була змінена монета номіналом в 1 гривню. Її випустили металевою "срібною", на честь двадцятиріччя введення національної валюти України. За два роки, навесні 2018-го, була введена металева "срібна" одногривнева монета з портретом князя Володимира. Того ж року введено в обіг і монету номіналом у дві гривні з портретом Ярослава Мудрого. В кінці 2019 року і в середині 2020-го з’явилися монети номіналом 5 і 10 грн.

Нагадаємо, що НБУ змінив процедуру обміну пошкоджених купюр.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно