Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

В Україні перерахують тарифи на опалення й введуть нові абонплати

В Україні перерахують тарифи на опалення й введуть нові абонплати

В Україні введуть абонплату на всі комунальні послуги, крім електроенергії. А тарифи на опалення будуть перераховувати щомісяця. Це призведе до того, що в середньому українці платитимуть за комуналку додатково близько 112 грн (абонплата), а тариф на тепло підвищать.

ВІДЕО ДНЯ

Це випливає із законопроєкту №2458, який Верховна Рада ухвалила в повторному другому читанні.

Українці мають право вибрати: або створити ОСББ і самим відповідати за стан комунікацій у будинку, або підписати колективний договір із постачальником комунальних послуг і платити йому абонплату цілий рік.

Реклама
Читайте також:
Проєкт держбюджету-2021: підвищення мінімалки відклали із липня на грудень

А без договорів, зокрема, не можна переглянути і тарифи на опалення. Нові правила дозволять перерахувати вартість тепла, а в майбутньому – врегулювати і питання з абонплатою.

Реклама

Абонентська плата вже передбачена законом, але її введення перенесли через карантин. Член НКРЕКП Ольга Бабій розповіла: з 2018-го в тарифах не закладені суми на обслуговування й ремонт мереж. Відбулася законодавча колізія, внаслідок якої у постачальників, за словами Бабій, іноді немає грошей навіть на те, щоб надрукувати і виставити платіжки.

Тариф на опалення буде змінюватися разом із ціною на газ

Ще у жовтні мер Києва Віталій Кличко звернувся до Ради з проханням ухвалити законопроєкт №2458. Мовляв, це б дозволило через зниження цін на газ перерахувати вартість опалення й гарячої води. Але якщо в жовтні газ дійсно був дешевим, то зараз його вартість уже перевищила минулорічний показник.

Тому цього разу, ймовірно, через подорожчання блакитного палива зростуть ціни і на тепло. Складова газу в тарифах на тепло й гарячу воду – 70-80%. Платіжки за газ для більшості українців займають несуттєву частину в загальних витратах на комуналку. Так, близько 70% – вартість опалення, решта – гаряча вода, електроенергія, холодна вода та газ.

Реклама

“Законопроєкт правильний, але немає плану реформ. Ухвалення правильного законопроєкту призведе до появи додаткових платіжок, потрібні додаткові кошти на додаткові платіжки”, – розповідає заступник голови профільного комітету Олексій Кучеренко.

Що ще зміниться:

  • запроваджуються диференційовані тарифи на транспортування та постачання теплової енергії (залежно від наявності або відсутності центральних та індивідуальних теплових пунктів), що дозволить уникнути подвійної компенсації споживачами витрат на утримання й обслуговування центральних та індивідуальних теплових пунктів;
  • скасовується вимога щодо формування загальнобудинкових тарифів на послугу з постачання гарячої води за наявності в таких будинках індивідуальних теплових пунктів, оскільки це вимагає багато часу і значних витрат від виконавців комунальних послуг, пов’язаних із здійсненням розрахунків, адмініструванням цих витрат;
  • постачальникам послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій або керівникам надається право достроково розривати відповідні договори, попередивши про це споживачів не пізніше, ніж за два місяці до дня розірвання договорів.
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно