Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

В Україні навесні подорожчають продукти

В Україні навесні подорожчають продукти

В Україні навесні 2021 року очікується подорожчання зернової групи, овочів і фруктів. Інфляція в цей період складе 7-8%. Про це розповів радник зі стратегічного розвитку УКАБ (Українського клубу аграрного бізнесу) Володимир Лапа.

ВІДЕО ДНЯ

Пік цін на молоко припадає на грудень-січень, а на яйця вже відбулося серйозне зростання і потенціал підвищення цін далі обмежений.

"Загалом ми вважаємо реалістичними прогнози Нацбанку щодо підвищення інфляції до 7-8% навесні зі зменшенням темпів інфляції влітку. Передусім може подорожчати зернова група, імовірне і короткострокове сезонне зростання цін на овочі та фрукти, яке традиційно відбувається навесні", – сказав радник зі стратегічного розвитку УКАБ.

Реклама
Читайте також:
Хліб подорожчає вже на початку 2021 року

За його словами, частка газу в структурі собівартості в більшості видів харчової продукції не перевищує 3-5%, тому прямий вплив буде незначним, однак суттєвим він стане в ресурсному секторі.

Реклама

"Наприклад, частка газу в структурі собівартості азотних добрив становить близько 60%. Аналогічно, разом із газом (а скоріше як передумова зростання вартості газу) зросли ціни на нафту. Якщо на початку літа це було $35-40 за барель, то зараз – $53-55. Якщо скласти добрива та нафтопродукти, то це близько 40% собівартості продукції рослинництва. Відповідно, для врожаю 2021 року вона буде вищою. Щодо м’яса не слід виключати підвищення цін на 5-10% внаслідок здорожчання кормів", – пояснив Володимир Лапа.

Він також підкреслив, що загалом на світовому ринку на перспективах посткризового відновлення суттєво подорожчали практично всі біржові товари, але схоже на те, що активна фаза цього зростання вже в минулому.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно