Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Німеччина заманює заробітчан спрощеними умовами працевлаштування

Німеччина заманює заробітчан спрощеними умовами працевлаштування

Близько 60% українських трудових мігрантів хочуть працювати в Німеччині, повідомив президент Всеукраїнської асоціації компаній із міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник. Але отримати роботу в цій країні не так просто. Раніше контракти укладали тільки з кваліфікованими фахівцями, але через брак кадрів країна ЄС потроху спрощує умови і вже найближчим часом хоче дозволити українцям офіційно приїжджати на сезонні роботи в сільському господарстві.

ВІДЕО ДНЯ

Чи дійсно умови для українських працівників у Німеччині покращаться і чи є підводні камені – дізнавалося видання.

Читайте також:
Через 30-40 років: "нова версія", коли в Україні будуть такі зарплати, як у Європі
Реклама

Як зараз влаштуватися на роботу в Німеччину?

Найпопулярніші в Німеччині вакансії для українців:

  • доглядальниці;
  • плиточники;
  • сантехніки;
  • електрики;
  • пакувальники.
Реклама

Але на ці спеціальності не може претендувати хто завгодно. Для того, щоб отримати будь-яку роботу в Німеччині, – потрібно підтвердити свою кваліфікацію відповідним дипломом. Наприклад, із дипломом інженера-електрика можна працювати електромонтером, але ось пекарем – вже не можна. Крім того, диплом має бути визнано німецькою стороною.

"Український фахівець, який має диплом про повну загальну середню або вищу освіту, повинен довести, що його спеціальність збігається з такою ж німецькою, – каже Воскобойник. – Для цього в багатьох випадках потрібно доучуватися і складати додаткові іспити. Це складно, і зробити це можуть далеко не всі українці".

Другий обов’язковий момент – знання німецької мови. Це правило діє навіть для робітничих професій. До того ж для багатьох напрямів знання потрібно підтвердити відповідним сертифікатом, розповідає кураторка проєкту "Обізнаний та готовий до Німеччини" МБФ "Карітас України" Ірина Маєвська:

Реклама

"Залежно від професії, є різні вимоги до рівня знання мови, наприклад, для робітничих професій – B1-B2, а для таких, як лікар, вчитель, викладач, – С1-С2. Якщо людина влаштовується лікарем, окрім загального знання мови, що підтверджено сертифікатом, вона повинна ще підтвердити знання німецької мови у сфері медицини. Для вчителя в багатьох федеративних землях, окрім державної, потрібно знати ще дві іноземні мови".

Є професії, де не потрібно підтвердження знання мови, але під час співбесіди у візовому відділі Посольства Німеччини в Україні будуть звертати увагу на хоча б мінімальний рівень знання німецької. Адже від цього залежить, наскільки людина зможе інтегруватися в німецьке суспільство.

Залучати громадян із країн, що не входять в ЄС, до сезонних робіт поки заборонено. Але це правило часто обходять за нехитрою схемою: оформляють трудову візу в Польщу, а звідти – відрядження до Німеччини. Так можна пропрацювати до 3-х місяців.

Читайте також:  Зарплата понад 20 тисяч: робота в Закарпатті, за яку платять найбільше

Як зміняться умови працевлаштування?

Зараз Німеччина відчуває гостру потребу в сезонних працівниках. За даними Financial Times, у сільському господарстві країни не вистачає близько 300 тис. робітників. Необхідні працівники на збір і сортування спаржі, збір ягід і фруктів, на гарбузові ферми. Тому вже з 1 квітня Німеччина планує дозволити українцям офіційно приїжджати на сезонні роботи.

Раніше такий дозвіл уже отримали громадяни Грузії. Тепер через грузинське держагентство зайнятості можна поїхати на три місяці на сільгоспроботи в Німеччину. Приблизно за такою ж системою хочуть співпрацювати і з Україною. Переговори про спрощення працевлаштування мігрантів між українською і німецькою стороною вже йдуть, заявила пані посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен.

Що дасть спрощення умов?

Загалом експерти досить оптимістичні щодо спрощення умов працевлаштування українців у Німеччині.

Реклама

"Це хороша ідея, – упевнений Воскобойник, – адже в Німеччині, згідно із соціологічними дослідженнями, хочуть працювати 60% українських трудових мігрантів. Тому, якщо наші громадяни отримують можливість спрощеного працевлаштування в цій країні, то це треба тільки вітати. Нехай українці заробляють більше грошей і почуваються щасливішими".

У Фонді "Карітас України" теж упевнені, що регламентована легальна сезонна трудова міграція має лише переваги для всіх задіяних сторін.

"За таких умов держава, яка приймає мігрантів, має дані про осіб, які перебувають на її території, і може належно реагувати на міграційні процеси, – пояснює Ірина Маєвська. – Зі свого боку трудовий мігрант захищений законодавством країни перебування і має право на соціальний захист. Держава походження не втрачає своїх трудових ресурсів на тривалий період і знає, що її громадяни перебувають під захистом сторони, що приймає, а зароблені кошти, найімовірніше, будуть спрямовані в розвиток української економіки".

Читайте також:
Влада пообіцяла українцям зарплати як у Польщі та Словаччині: відомо, із якого року

Складнощі роботи в Німеччині

За останніми підрахунками Німецького статистичного відомства, в Німеччині офіційно працюють приблизно 43 тис. наших співгромадян. У той же час, проживають у країні близько 138 тис. українців. Імовірно, великий відсоток із них – працюють нелегально.

Це створює додаткові ризики, адже без контракту умови роботи можуть бути зовсім не тими, на які ви розраховували, або ж роботодавець взагалі може не заплатити. Саме нелегальна робота зараз створює найбільшу кількість проблем для українців у цій країні.

Передусім Німеччина приваблива для українців високими зарплатами. За таку ж польову роботу, як у Польщі, там можна отримати в два рази більше. Але в той же час ціни на продукти в Німеччині, за даними Євростату, в середньому вдвічі вищі, ніж в Україні. Для прикладу, переходячи на гривні:

Реклама
  • Хліб – 15,9 грн;
  • Свинина – 267,1 грн/кг;
  • Гречка – 100,6 грн/кг.

У Польщі – набагато дешевше. Тому отримати за сезон істотно більше прибутку може і не вийти.

Поки незрозуміло, скільки українців зможуть потрапити під спрощену програму працевлаштування, чи збережуться вимоги до знання мови й у скільки обійдеться саме працевлаштування. Цілком ймовірно, що сезонна робота в Польщі або інших близьких країнах ЄС буде більш вигідною. До того ж, навіть після спрощення умов для сезонних працівників не варто сподіватися, що Німеччина загалом перегляне свої вимоги до кваліфікації співробітників і знання мови. Тому для більшості українських трудових мігрантів ця країна все одно залишиться закритою.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно