Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Річний тариф на газ: що буде з ціною

Річний тариф на газ: що буде з ціною

Вже з 1 травня всіх українців переведуть на річні контракти на газ. При цьому ціна в травні буде вищою, ніж у квітні, вважають експерти. Один із великих постачальників газу натякнув, що якщо б не регуляція з боку Кабміну, в травні би річний тариф вони не встановлювали. Мовляв, немає сенсу робити це відразу після опалювального сезону, коли запаси вичерпані, а вартість блакитного палива все ще висока.

ВІДЕО ДНЯ

"Формування річного тарифу на газ відбувається на підставі усередненої ціни за останні пів року. Тобто ми з вами отримаємо тариф на газ на основі пікових цін під час опалювального періоду. Є ринкові умови. На момент початку опалювального сезону і в сам опалювальний сезон є пік. Ми отримаємо газ за ціною близько 10 грн за кубометр. А влітку газ може подешевшати вже до 4-4,5 грн за кубометр", – говорить глава департаменту житлово-комунальної інфраструктури Громадської ради при КМДА Олег Попенко.

Аналогічної думки дотримується і координаторка житлових програм "Опори" Тетяна Бойко. За її оцінками, кубометр може коштувати близько 8-10 грн. І це значно вище, ніж 6,99 грн за куб (квітневий тариф у більшості постачальників).

Реклама
Читайте також:
Ціна буде одна: усіх побутових споживачів газу автоматично переведуть на річний контракт

"НКРЕКП врахувала деякі зауваження. Рішення, яке ухвалили, було краще, ніж попередній проєкт. Цей проєкт дозволяє постачальникам зменшити ціну. Якщо за результатами літніх закупівель ціна знизиться, буде можливість переглянути тариф. Ніхто не знає, як поведеться ринок, виходячи з прогнозів, ми припускаємо, що краще було б після літнього сезону вводити річний тариф", – говорить експертка.

Реклама

Бойко зазначає, що залежно від того, як поведуться українці, буде формуватися і тариф. Якщо зі зниженням цін клієнти будуть активно переходити від того постачальника з невигідним тарифом до іншого з відносно низькою ціною, це дозволить створити конкурентні умови. У ситуації, коли українці не змінюють постачальника і за замовчуванням платять по тому тарифу, який вказують у їхніх платіжках, стимулу знижувати ціну не буде.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно