Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Аналітики дали невтішний прогноз щодо цін на травень

Аналітики дали невтішний прогноз щодо цін на травень

У травні в Україні деякі продукти продовжать зростати в ціні, однак ніхто не скасовував сезонне падіння цін на молоді овочі та зелень. Водночас молодий урожай у рази дорожчий, ніж 2020-го.

ВІДЕО ДНЯ

Тепличні огірки, помідори та інші ранні овочі у 2021 році з’явилися на прилавках магазинів у квітні і вже почали дешевшати. Але ціни на них залишаються набагато вищими, ніж рік тому. 

За даними аналітичної служби "Шувар інфо", за останні два тижні оптові ціни на українські помідори знизилися з 57,5 до 51,5 грн, а минулого року в той же час середня оптова ціна становила вже 37,5 грн. Капуста подешевшала з 30 до 22 грн, а торік у цей час коштувала на оптових ринках 9 грн. Кабачки з кінця квітня подешевшали з 46 до 18,5 грн, а 2020-го на початку травня виробники віддавали їх вже по 8 грн.

Реклама
Читайте також:
В Україні різко подорожчав хліб

Крім того, зелень поки не тільки не дешевшає, але і росте в ціні. Так, оптові ціни на український салат за останні кілька тижнів піднялися з 52,5 до 70 грн (у 2020 році вони становили 13 грн). Редис подорожчав із 12,5 до 14 грн за пучок. До того ж експерти запевняють, що в середині травня на прилавках може з’явитися вже ґрунтовий редис, який буде значно дешевший за тепличний.

Реклама

Аналітик "Українського клубу аграрного бізнесу" Світлана Литвин зазначає, що зазвичай у травні українські споживачі мають можливість придбати вже так необхідну організму зелень за ціною нижчою, ніж взимку. Однак на початку травня 2021-го спостерігається зростання цін на деякі види зелені й овочів. Особливо висока ціна спостерігається на кріп і огірки.

"100 г кропу наразі можна придбати за 20,45 грн, а огірки по 62,45 грн за кг, що на 43% і 40% відповідно перевищує ціни минулого року в аналогічний період. Причиною такого зростання цін на зазначені позиції стали несприятливі погодні умови в Україні, а точніше, низька температура повітря в березні-квітні. Вона не дозволила українським виробникам вчасно почати процес вирощування огірків і зелені в теплицях без додаткового опалення, що спричинило дефіцит огірків і деяких видів зелені і відповідне зростання цін. Але в найближчі тиждень-два варто очікувати поступове збільшення пропозиції і зниження ціни", – говорить аналітик.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно