Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • "Україна повернеться до червоної зони", – головний санітарний лікар

"Україна повернеться до червоної зони", – головний санітарний лікар

"Україна повернеться до червоної зони", – головний санітарний лікар

Вакцинація в Україні стрімко пришвидшується. Утім, загалом дві дози щеплення отримали менше 4% українців. Чи встигнемо всі ми убезпечити себе вакциною до приходу третьої хвилі і чи чекати на карантин восени? Головний санітарний лікар Ігор Кузін розповів "Сніданку з 1+1", що карантину восени не оминути.

ВІДЕО ДНЯ

В Україні фіксують всього кілька сотень випадків коронавірусу на добу. Хоч низька статистика змушує розслабитись, в Міністерстві охорони здоров’я нагадують – це дуже підступний сигнал. "Коронавірус не зникає. Україна реєструє на своїй території штам "Дельта". Вже майже сто країн звітують, що "Дельта" викликає великі та швидкі спалахи на території держав", – каже головний санітарний лікар України Ігор Кузін. 

Україну цей спалах не обійде, перебачає лікар-реаніматолог Борис Бриль з Ізраїля. До слова, ця країна ледь не найкраще у світі бореться з пандемією. "Восени буде зростання. У вас недостатня кількість перехворілих і вакцинованих для того, щоб пандемія зупинилася", – наголосив він. Це навіть не повернення до сценарію січня 2021-го.

Реклама
Читайте також:
У столиці України почали готуватися до нового локдауну

Український уряд вже перебуває в очікуванні цієї хвилі. За офіційними прогнозами, вона поверне нас до найсуворішого карантину. "До червоної зони, я впевнений, ми точно повернемося. Це лише питання часу", – каже Ігор Кузін. 

Реклама

Зняті маски зараз можуть зіграти з нами злий жарт, а потужність третьої хвилі в Україні залежатиме лише від кількості людей, яку встигнуть вакцинувати на той момент. "Я би радив, фокусувати зараз всі зусилля на тому, щоби вакцинуватися. Восени мати свій імунітет", – наголосив головний санлікар. 

Саме тому вже зараз в МОЗ розкручують маховик вакцинації на максимум. "Україна офіційно відкрила п’ятий етап вакцинальної кампанії. По суті це означає те, що вакцина доступна кожному громадянину України", – додав Кузін. 

У попередні етапи в Україні на повну працювали понад половина пунктів щеплень. Зараз вакцинуватися кличуть всіх українців і розвертають повні потужності. "Було ухвалене рішення про відкриття усіх трьох тисяч пунктів щеплень. Вакцина буде доступна для кожного громадянина, тому що вона буде перебувати у найближчій амбулаторії чи поліклініці", – зауважує представник МОЗ.

Реклама

Загальний план – до кінця літа пройти критичну точку – десять мільйонів щеплень. "Ми розглядали декілька разів опцію вакцинації в аптеках. Лише після вичерпання ресурсу наявної інфраструктури, тобто центрів масової вакцинації. За повної заповненості таких центрів ми будемо розглядати альтернативні варіанти", – каже Ігор Кузін. За його словами, саме тоді українців вакцинувати почнуть і в аптеках, і навіть у торговельних центрах.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно