Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Поширювана закарпатцями у Фейсбуці картинка виявилась фейком

Поширювана закарпатцями у Фейсбуці картинка виявилась фейком

Поширювана закарпатцями у Фейсбуці картинка виявилась фейком

Раднику колишнього президента Франції Франсуа Міттерана, економісту Жаку Атталі приписують фразу, якої він ніколи НЕ казав і НЕ писав. У соцмережах поширюють скрін статті, в якій буцімто цитують француза:

ВІДЕО ДНЯ

"Щеплення – це спосіб очищення суспільства від старих, хворих, боягузливих і дурних. У майбутньому йтиметься про пошук способу скорочення популяції. Почнемо зі старих, які дорого обходяться суспільству. Потім слабких, які не приносять користі суспільству, і, нарешті, дурних. Евтаназія націлена на ці три групи… Тому ми спровокуємо пандемію, спрямовану на конкретних людей…"

Читайте також:
"ПриватБанк" звернувся до клієнтів із важливим повідомленням
Реклама

За словами фейкоробів, ці слова були взяті з книги "Майбутнє життя" (“L’avenir de la vie”, опублікованої в далекому 1981 році. Її написав журналіст Мішель Саломон на основі низки інтерв’ю з Атталі.

Як пише паблік "По той бік новин", який спеціалізується на викритті фейків, книга з такою назвою справді існує, проте в ній немає такої цитати. Видавець "Seghers" надіслав фактчекерам AFP уривок з книги, який нібито й цитують, і вони не знайшли там бодай побіжної згадки про заплановане скорочення населення.

Реклама

Єдине, що сходиться – слова Атталі про те, що люди, старші за 60 років обходяться суспільству дорожче – бо виробляють менше. "З точки зору суспільства, значно краще, щоб людська машина різко зупинилася, а не поступово псувалася", – Саломон цитає Атталі. Жодних закликів після цього немає.

Атталі вважає, що в майбутньому людство не ставитиме собі за мету продовження життя за будь-яку ціну. Натомість зосередить увагу на якості відведеного природою нам життя.

Варто відзначити, що за останні дні дана фейкова картинка активно поширюється антивакцинаторами у закарпатському сегменті Фейсбуку.

Реклама
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно