Яблучний Спас: традиції та прикмети святкування Преображення Господнього
19 серпня віряни та церква вшановують Преображення Господнє – описане в Євангеліях таємниче преображення (перетворення), явлення Божественної величі й слави Христа на горі Фавор.
ВІДЕО ДНЯВ Україні – це одне з найбільших хліборобських свят. Його ще називали святом врожаю. Кожен із селян вважав за святий обов’язок віднести до церкви на посвяту овочі, фрукти, гриби, мед у стільниках, хліб – щедрі подарунки природи. Сенс свята полягає в події об’явлення преображеного Христа апостолам і у глибокій людській подяці Богу за дані Ним дозрілі плоди.
Припадає на Успенський піст або Спасівку, проте цього дня дозволяється споживати рибу, олію та вино.
У народі свято Спаса мало світське значення, пов’язане зі святом врожаю. Це дає підставу вважати, що його первісне коріння сягає дохристиянських вірувань. Адже майже в усіх давніх народів існували урочисті свята врожаю. Красномовним свідченням того, що Спас символізував свято врожаю, яке згодом використало в своїй обрядовості християнство, є звичай освячувати в церкві дари природи: яблука, сливи, груші, обжинкові вінки, бджолині стільники тощо.
РекламаСеляни до Спаса намагалися зібрати всі зернові.
19 серпня: народні прикмети
- Добра антонівка до великого року.
- Антонівка вродила – наступного року хліб уродить.
- Прийшов Спас – бери рукавиці про запас.
- Прийшов Спас – пішло літо від нас.
- Спас – усьому час.
Раніше видання розповідало про свята у серпні.