Десятки тонн екзотичних грибів вирощують на Закарпатті

Хоча гриби шиітаке (шіїтаке) переважно асоціюються зі східною кухнею, виготовляють їх і в Україні. Більше того, Україна є експортером цього продукту та відвантажує за кордон десятки тонн таких грибів. У селі Концово на Закарпатті компанія Nature Green виготовляє 6,5 тонн шиітаке на тиждень. Наслідок такої продуктивності – сприятливий літній сезон.
Продукт вирощують переважно для зовнішнього ринку. Найбільший імпортер екзотичних грибів з України – Німеччина. У планах підприємства – розширення географії експорту, оскільки, за словами керівника відділу продажів Вінченцо Саленто, попит на шиітаке зростає. Утім, протягом найближчого часу основним напрямком збуту залишатиметься Німеччина.
Читайте також: Тихе полювання: де на Закарпатті вже збирають гриби
Наразі компанія забезпечує більш ніж 70 робочих місць у селі поблизу Ужгорода.
Гриб шиітаке вирощується в каштанниках, на дубових колодах чи тирсі. Це другий за важливістю гриб серед тих, що вирощуються в промисловому масштабі. Частка цього продукту на світовому ринку грибів – 17%. Найбільші виробники шиітаке – Китай та Японія. Там вирощують близько 93% усього світового обсягу виробництва цих грибів.
Вирощування будь-яких грибів – це бізнес, який потребує значних інвестицій.
“Без помилок, звісно, не буває. Є свої ризики, але це вирощування грибів – дуже цікавий процес. Для того, щоб отримувати великі прибутки, треба вкладати кошти. Наразі все, що отримуємо, ми вкладаємо у ферму. Але для того, щоб зробити це мега професійно, потрібен дуже великий капітал”, – розповідає Андрій Хоменко, співвласник господарства, що спеціалізується на вирощуванні печериць на Вінниччині.