Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • «Mukachevo Local Node»: як програмісти у Мукачеві реалізовують новаторські проекти

«Mukachevo Local Node»: як програмісти у Мукачеві реалізовують новаторські проекти

«Mukachevo Local Node»: як програмісти у Мукачеві реалізовують новаторські проекти
ВІДЕО ДНЯ

Цими днями на Закарпатті триває хакатон «Mukachevo Global Hackathon». Простими словами – це захід, під час якого різні спеціалісти в галузі розробки програмного забезпечення разом працюють або над створенням нового додатку чи сервісу, або над розв’язанням якоїсь проблеми.

Розпочався хакатон у Мукачеві (вул. Духновича 30, на території coworking space «3tochki») 27 серпня і триватиме до 12 вересня. Як розповів організатор хакатону мукачівець Валентин Сотов, цьогоріч він вперше після карантину проходить не онлайн, як зазвичай, а офлайн.

Реклама
«Mukachevo Local Node»: як програмісти у Мукачеві реалізовують новаторські проекти – 04

У Мукачеві Валентин живе понад 15 років. Валентин Сотов представляє творчу групу «Transform». «До складу групи, крім мене, входить моя двоюрідна сестра і наш давнішній друг. Ми найдорожчі молоді художники Закарпаття. Найдорожчу картину ми продали за 8 тисяч доларів. Це була перша в світі 3D-картина. Одягаєш окуляри, і картина стає 3D завдяки спеціальній технології нанесення фарби та дуже точної роботи з кольором, – розповідає Валентин Сотов. – Ми займалися і косметикою, розробили свій косметичний бренд, який з часом продали і зараз цю продукцію можна придбати за NEAR flori.ua. І блогерством займався 2 роки, і 3D-моделером був і аніматором. Саме тоді я дізнався про технологію «NFT». 

Реклама
«Mukachevo Local Node»: як програмісти у Мукачеві реалізовують новаторські проекти – 05
Читайте також:
Закарпатець поїхав у США працювати будівельником, а став програмістом у компанії "Apple"

NFT – це особливий тип криптоактиву, який відрізняється від криптовалют, або звичних нам грошей тим, що NFT є унікальним токеном, створеним безпосередньо автором. Вони створюються обмеженими тиражами на спеціальних торгових майданчиках та можуть бути продані та перепродані. Частіше за все це спекулятивні активи або предмети колекціонування. Зараз в NEAR є три такі майданчики mintbase.io, paras.id та pluminite.com.

Реклама

Якщо спростити те, що відбувається в момент створення NFT, то це виглядає так: «Людна створює токен, який є унікальним. До цього токену вони «вшивають» якесь зображення, музику, винахід. І автор може підписати цей витвір своїм криптографічним ключем і підтвердити цим його справжність та оригінальність. Роботу цього актора більше ніхто і ніколи не підробить. Цей цифровий витвір не можна підробити. Це стало основою величезного розвитку криптовалюти і цікавості до блокчейну», – пояснює організатор хакатону. Самий дорогий NFT був проданий за 69$ млн на аукціоні Christie`s.

«Mukachevo Local Node»: як програмісти у Мукачеві реалізовують новаторські проекти – 06

Люди зрозуміли, що ці NFT сильно змінять наше життя. «І в рамках цього хакатону я хочу розпочати один свій цікавий проект. Якщо мені вдасться знайти спеціаліста, який зможе і захоче мені допомогти, я хочу розпочати роботу над власним NFT-майданчиком, на якому продаються такі витвори. Але до цього токену додати можливість продажу фізичного об’єкту. Плюс в тому, що автора завжди можна ідентифікувати, підробки бути не може. За допомогою QR-коду ви переходите на спеціальний сайт і реєструєте електронний гаманець. При реєстрації ви записуєте 12 слів. Це унікальний ідентифікатор, завдяки якому ви завжди можете відновити свій гаманець. Якщо цю фразу хтось дізнається, то ваші гроші можуть вкрасти. Якщо не дізнається, то гроші ніхто і ніколи вкрасти не зможе, – розповідає Валентин. – Зараз ми з командою працюємо над створенням спеціального додатку, бо поки є лише веб-версія що є не зручним для багатьох користувачів.

«Зараз у нас в «команді» біля 20-ти людей. Це і художники, і дизайнери, і програмісти, і менеджери. Якщо ви хочете приєднатися і зробити свій перший крок назустріч майбутньому та навчитися програмувати на NEAR protocol, то маєте таку можливість, адже зараз наша ініціатива набрала нового статусу і називається Mukachevo City Node. Це означає що ми маємо постійний офіс в місті і ви завжди можете звернутися до нас по інформацію», – зауважує Валентин Сотов.

«До речі, якщо говорити про локальність, то цікаво те, що саме в Мукачеві почалась карта закладів, які долучились до проекту і в яких можна розраховуватись криптовалютою. І ця карта «https://goo.su/7HYl» буде в додатку, який ми розробляємо. Люди, які будуть мати  наш додаток, зможуть розраховуватися в  подібних закладах криптовалютою. Наразі розрахуватись криптовалютою можна, наприклад,у магазині «СМОК» чи кафе «Августина» в Мукачеві, – розповідає Валентин. –  Головне зараз – максимально розширити географію таких закладів та надати їм зручний сервіс покупки-продажу цих товарів. У нас з’являється феномен: ти замовляєш у автора товари, які сама мережа підтримує і вона гарантує їх якість».

 

«Mukachevo Local Node»: як програмісти у Мукачеві реалізовують новаторські проекти – 07
Реклама

«Після закінчення хакатону ми плануємо отримати фінансову винагороду для учасників, тобто грантову програму. Ми прописуємо, що відбулося за цей час, які новаторські ідеї виникли, концепції і які дії вже зроблені. Це можуть бути як закінчені проекти так й ідеї проектів, які знаходяться на стадії опрацювання, – зазначає організатор. – Це можуть бути ігри, NFT майданчики, DeFi проекти або будь-які інші WEB3 розробки».

Для програмістів це також можливість знайти фінансування у криптовалюті тих проектів, над якими вони зараз працюють.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно