Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Сьогодні набули чинності нові правила проїзду в громадському транспорті

Сьогодні набули чинності нові правила проїзду в громадському транспорті

Сьогодні набули чинності нові правила проїзду в громадському транспорті

Із четверга, 21 жовтня, в Україні починають діяти нові карантинні правила, які стосуються міжрегіональних перевезень. Тепер від водіїв і пасажирів громадського транспорту будуть вимагати COVID-сертифікати.

ВІДЕО ДНЯ

Навіщо взагалі ці обмеження?

Влада змушена вводити нові правила – через погіршення ситуації з коронавірусом. Із початку вересня кількість хворих і госпіталізованих у країні стрімко зростає – якщо в червні лікарі фіксували по 500-700 нових випадків щодня, то зараз ця цифра перевалила за 16 тисяч. Незважаючи на це, українці продовжують порушувати карантинні обмеження і відмовляються вакцинуватися.

Про який транспорт узагалі йдеться?

Згідно з рішенням уряду, нові обмеження стосуються регулярних та нерегулярних міжобласних перевезень автобусами, літаками і залізницею. В межах області та міста користуватися громадським транспортом можна за старими правилами.

Реклама
Читайте також:
Чи будуть вимагати COVID-сертифікати у звичайних міських маршрутках: відповідь влади

Для поїздки в межах "жовтої" зони знадобиться один із таких документів:

Реклама
  • сертифікат про отримання хоча б однієї дози COVID-вакцини;
  • довідка про негативний результат ПЛР-тесту (діє 72 години);
  • експрес-тест на COVID-19 (діє 72 години).

У регіоні з "червоним" рівнем епіднебезпеки потрібен один із цих документів:

  • сертифікат про отримання двох доз COVID-вакцини;
  • довідка про негативний результат ПЛР-тесту (діє 72 години);
  • експрес-тест на COVID-19 (діє 72 години).
Реклама

Важливо! Використовувати інформацію про вакцинацію в сервісі HELSI.me не можна: сертифікат може бути або паперовий, або створений у додатку "Дія".

Дітям теж потрібно робити тести?

Ні, нові правила не поширюються на неповнолітніх. Від них вимагатимуть тільки квиток і документ, що підтверджує особу. Крім того, особи від 12 років зобов’язані носити захисні маски під час перебування в транспорті.

Хто це контролює?

Перш за все, водії автобусів і провідники поїздів. Вони мають зразки документів, за якими і звіряють надані пасажирами документи.

Що робити людям із протипоказанням до вакцинації?

У МОЗ кажуть, що єдиної затвердженої форми довідки щодо протипоказання до COVID-вакцинації поки не існує. Тому для проїзду доведеться робити ПЛР або експрес-тест.

Чи можна показати COVID-сертифікат про одужання?

Поки ні. Зараз відповідна функція в додатку "Дія" на етапі тестування, однак після того, як вона стане доступною для всіх, – дія відповідного сертифіката триватиме протягом 180 днів. Отримання паперової довідки поки в Україні не передбачене.

Чи можна використовувати документ іноземною мовою?

Так, пасажир може показати міжнародний, внутрішній COVID-сертифікат або іноземний COVID-сертифікат про щеплення, які внесені ВООЗ у перелік дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях.

Реклама

А схалтурити не вийде?

Ні. Сертифікати і тести пасажирів можуть перевірити й співробітники правоохоронних органів. Для цього у них є спеціальна програма, яка зчитує QR-код документа.

У паперових свідоцтвах про вакцинацію обов’язково повинні бути реквізити – інформація про вид щеплення, кількість доз, підпис лікаря та печатка офіційної установи охорони здоров’я.

Читайте також:
Людина без вакцинації не може купувати квиток: на Закарпатті починають перевіряти міжобласні рейси

"Всі дані про вакцинацію громадян уже є в реєстрі, який також під’єднаний до міжнародних баз. Інформація перевірятиметься дуже ретельно. Працівники, які будуть перевіряти свідоцтва про вакцинацію, повинні переконатися в достовірності свідоцтва, адже відомі випадки їх підробки", – зазначив Олексій Білошицький, заступник голови Департаменту патрульної поліції.

Чи можуть покарати?

Звісно. За виготовлення та збут підробленої медичної документації правопорушникам може загрожувати покарання – від штрафу в 17 тисяч гривень до 5 років позбавлення волі.

При використанні підроблених довідок та сертифікатів також передбачене покарання – від штрафу в розмірі до 850 гривень до обмеження волі на строк до 2 років. Пам’ятайте, що фальсифікація документів про щеплення ставить під загрозу як життя і здоров’я осіб, які ними користуються, так і життя людей навколо.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно