Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • На Закарпатті успішно реалізовують програму відновного правосуддя для неповнолітніх

На Закарпатті успішно реалізовують програму відновного правосуддя для неповнолітніх

На Закарпатті успішно реалізовують програму відновного правосуддя для неповнолітніх

Пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх», який реалізується системою БПД в Україні з 2019 року, є чудовою можливістю дати неповнолітнім, які вперше вчинили нетяжкий злочин, шанс на виправлення та максимально раннє виведення з кримінального процесу. 

ВІДЕО ДНЯ

Важлива роль у цьому процесі належить адвокатам-посередникам, які  допомагають сторонам конфлікту досягти примирення та у подальшому кривднику пройти усі етапи ресоціалізації.

Державна Програма відновлення для неповнолітніх передбачає покроковий план, реалізуючи який неповнолітній правопорушник (дитина від 14 до 17 років включно), який вчинив кримінально каране діяння, може бути звільнений від кримінальної відповідальності, і таким чином, не мати судимості у своїй біографії.

Реклама
Читайте також:
Мрія про мотоцикл ледь не привела юного закарпатця за ґрати

На Закарпатті сертифіковано трьох адвокатів-посередників, які докладають максимум зусиль, аби знайти підхід до неповнолітнього правопорушника та потерпілої сторони та примирити сторони. 

Реклама

Завдяки реалізації програми відновного правосуддя юні мешканці краю, які вперше вчинили кримінальне правопорушення, мають можливість не «скалічити» своє життя та майбутнє. В області наразі налічується 15 справ з відновного правосуддя, у 3 з яких уже є рішення суду, по 9 справам укладено угоди, 6 – знаходяться на медіації. 

Однією з таких справ, посередником у якій виступив адвокат Любомир Цебрик, є наступна. Неповнолітній 17-ти років  викрав покришки до коліс на автосервісі, що було зафіксовано на камеру відеоспостереження. За  участі адвоката відбулися зустрічі зі сторонами конфлікту. За наслідками перемовин було укладено угоду про застосування Програми відновлення для неповнолітніх.  

Як повідомляє Регіональний центр з надання БВПД у Закарпатській області, успішною є і «відновна» справа адвокатки  Лесі Сідун. Це був той випадок, коли неповнолітній скоїв правопорушення, не усвідомлюючи факт цього діяння та можливі наслідки. Хлопець - із благополучної родини, добре вчиться. Він мріяв мати власний мотоцикл, але батьки вважали передчасним такий подарунок. Тому, коли підліток побачив гроші, до яких був відкритий доступ, відразу майнула думка – у мене буде мотоцикл!..

Реклама

Однак за скоєне неповнолітній мав понести кримінальну відповідальність. Завдяки участі у програмі відновного правосуддя, було проведено заходи, унаслідок яких підліток усвідомив факт вчинення правопорушення та шкоду, завдану ним. Потерпілому було відшкодовано завданий матеріальний збиток. Хлопець отримав шанс не перекреслити своє майбутнє, адже відновне правосуддя – це спільне добровільне  рішення сторін про те, як можна виправити наслідки того, що сталося, і запобігти повторенню подібного в майбутньому.

Нагадаємо, що «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» застосовується за чотирьох умов:

  • є потерпіла сторона — фізична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди;
  • неповнолітній вперше вчинив кримінальний проступок або нетяжкий злочин;
  • неповнолітній визнає факт вчинення ним кримінального правопорушення;
  • і неповнолітній, і потерпілий дали згоду на участь у Програмі.

Нагадаємо, адвокат-медіатор Любомир Цебрик розповів про Програму відновного правосуддя для неповнолітніх.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно