Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Якщо трапиться ще одна зачистка Майдану, люди візьмуть в руки зброю і будуть стріляти в "Беркут" - політтехнолог

Якщо трапиться ще одна зачистка Майдану, люди візьмуть в руки зброю і будуть стріляти в "Беркут" - політтехнолог

Якщо трапиться ще одна зачистка Майдану, люди візьмуть в руки зброю і будуть стріляти в "Беркут" - політтехнолог
Розмова з політтехнологом Денисом Богушем про прорахунки та досягнення опозиції і про майбутнє Майдана. - Денисе, чи є в опозиції план? - План? Який? Стратегічний - є....

Розмова з політтехнологом Денисом Богушем про прорахунки та досягнення опозиції і про майбутнє Майдана.

ВІДЕО ДНЯ

- Денисе, чи є в опозиції план?

- План? Який? Стратегічний - є. Відставка Азарова і т.д., а ось до тактичного плану є питання - як вони всього цього будуть добивваться, поки невідомо.

Реклама

- Відставка Азарова - це, вибачте, не план. Це гасло. Цікаво, що буде далі, після всіх цих майданів?

- Ну, я як би не Кассандра, це перше. Що вони будуть робити - ймовірно, оголосять потім. Але перемоги в опозиції вже є.

Реклама

- Які?

- Варто Майдан, заблоковані органи влади і виїзди деяких спецслужб. Але відреагувала на все це влада?

- Ось саме...

Реклама

- Влада вибачилася. Тобто визнала, що опозиція існує, плюс вибачилася за свою жорстокість. Але ніяких висновків не зроблено. Ніхто не звільнений і ніхто не проголосував за відставку Кабміну з Партії регіонів. Влада не здригнулася. Але є в опозиції план і як все це разрулировать - я не знаю.

- Серед вимог опозиції - імпічмент Януковичу. Скажіть, Яценюк та інші не в курсі, що їм краще відразу розраховувати навіть не 226, а 300 голосів, щоб можна було подолати президентське вето?

- Та я все це прекрасно знаю. Механізм імпічменту у опозиції - це слабке місце. Вони, може бути, чекають зовсім іншого ходу: що Янукович скаже: "хлопці, я відчуваю себе відповідальним за ситуацію", достроково подасть у відставку і піде на перевибори, як колись Саакашвілі...

- Але це ж вкрай наївно, якщо не сказати різкіше!

- Та ні, цілком реальний механізм.

- Та киньте...

- З юридичної точки зору - цілком. А от чи захоче це робити Янукович - зовсім інше питання. А то міг би і сказати, що, мовляв, вболіваю за країну, і щоб не було громадянської війни, оголошую дострокові вибори. Але якщо я знову на них виграю - питань більше не виникає...

Реклама

- Скажіть, у парламенті опозиція правильно діє?

- Що значить "правильно"? Залежить від того, чого вони домагаються. Найбільший прокол опозиції під час голосування за відставку уряду. Якщо б вона добре підготувала це питання, то могла б набрати голоси.

- Як?

- Домовитися з комуністами. Вони ж відкрито запитували: "що ж ви з нами не домовилися? Ми б проголосували". Тобто треба було не танцювати на Майдані, а дзвонити і домовлятися. Кожен опозиціонер має 20-30 номерів "регіоналів", з якими він дружить. Ситуацію можна було змінити. Потрібно було домовлятися. Там є і люди Фірташа, і люди Пінчука, і люди Коломойського (які, до речі, по ТБ показують Майдан з відсутністю цензури). Якщо з ними з усіма домовитися - можна було відправити Азарова у відставку.

- Чому в 2004-му опозиція зуміла домовитися з опонентами і домогтися третього туру виборів, а зараз розуму вистачає тільки на те, щоб танцювати на Майдані?

- А тому що тоді розум був не в них, а у Кучми. Це Кучма не хотів бути тим, на кого висить людська кров. Ось на Януковичі вона, наприклад, висить... У Кучми вистачило мізків не допустити такого. А влада (нинішня) зробила дурість і зараз ще в більш складному становищі, ніж опозиція. Ну і плюс тоді всі послухалися Олександра Кваснєвського, який в цій ситуації був парламентером.

- Добре, дурість допущена. Але, може, вона стане стримуючим фактором у 2015-му?

Реклама

- А от зараз як раз переломний момент... Майдан - це найбільший страх Януковича, він завжди боявся його повторення. Майдан мало того, що повторився, він став ще більше... Люди теж не очікували, що таке повториться, втім, цього не чекали і в 2004-м. Я тоді працював у штабі Ющенка і багато речей ми планували, але навіть не розраховували, що громадянське самосвідомість виявиться таким сильним. А воно зараз ще сильніше.

-І до чого це призведе?

- А до того, що якщо трапиться ще одна зачистка Майдану, люди візьмуть в руки зброю і будуть стріляти в "Беркут" з автоматів Калашникова і пістолетів Макарова. Буде так: кров - за кров, зуб за зуб. Зупинити все це Янукович може своєю відставкою. А якщо ні, то полетять вже не камінчики. Це поки що - тільки каски, палиці і протигази, а далі буде травматичну і автоматичну зброю. І частина силовиків перейде на бік демонстрантів. Громадянська війна почнеться принаймні на вулицях Києва.

- Не дай бог, вам бути Касандрою...

- У нас - нація воїнів, козацька держава. Я починаю пишатися своїм народом. Як в Росії, тут все не буде. Все буде жорсткіше.

- А якщо не буде ніяких зачисток, а Майдан сам по собі - тихо і мирно - зійде нанівець?

- До Різдва про це говорити рано. Поки що ніщо не розсмоктується, а ось розсмокчеться потім - подивимося. Але я вважаю так: поки Янукович не піде - Майдан буде жити. І чим більше його будуть розганяти, тим більше буде опір... Країна зараз реально інша, нею можна пишатися.

Реклама

- Згодна. Але чи варті нинішні опозиційні лідери такої країни і такого народу?

- Ні. І не вони цей народ вивели. Але іншого механізму зміни влади, крім політичного, просто не існує. І ці самі лідери - які не є, але політики. Адже якби зібралися громадські організації і сказали "Янукович - геть!", то що було б далі? Які механізми? Та ніякі. А ці троє хоч щось можуть зробити - голосувати в парламенті, подавати законопроекти. Є й інші ресурси - депутатська недоторканність, можливість заходити і в міліцію, суди...

- І при цьому хтось з них гідний бути президентом?

- Дивіться, у 2004-му ми говорили "Ющенко - так!", а він теж виявився негідним Майдану. Поки що все це - колективний український розум, а хто буде представником народу - подивимося. Буде і він негідним - і його знесуть.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно