Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Яке свято 5 листопада: традиції та прикмети

Яке свято 5 листопада: традиції та прикмети

У п’ятницю, 5 листопада, православна церква вшановує пам’ять одного з апостолів від сімдесяти – Якова Молодшого, названого "братом Господнім у плоті". У народі цей день називали День Якова. Він вважається покровителем чоловічої роботи, зокрема лагодження кінської збруї та виготовлення кінської упряжі.

ВІДЕО ДНЯ

Свої іменини святкують Володимир, Панас, Олександр, Петро, ​​Єлисей, Вольдемар, Ігнат, Омелян, Микола, Максим, Еміль, Єфросинія, Яків, а за прикметами на Якова треба думати тільки про хороше, бо наші предки вважали, що думки в цей день матеріальні. Що можна, а що не можна робити – читайте у матеріалі.

День Якова

Якова вважають братом Ісуса Христа "від плоті", проте офіційно Церква його рідним братом Христа не визнала. За однією з версій, він – двоюрідний брат Месії, за іншою – єдинокровний брат Христа, народжений від Йосипа до його шлюбу з Богородицею. Однак достеменна історія народження його маловідомаю.

Реклама
Читайте також:
Михайлів день: традиції та заборони

Яків згадується лише в кількох посланнях і діяннях, уже будучи визнаним апостолом. Він також відомий як перший єпископ Єрусалиму. У 63 роки він прийняв мученицьку смерть – язичники скинули його з ганку храму, а потім побили камінням.

Реклама

Традиційно цей день вважався наділеним чоловічою енергетикою. Яків день благоволив до чоловічої праці, а тому наші предки намагалися 5 листопада зробити всю роботу, яка потребує фізичних сил. Як правило, чоловіки цього дня займалися господарством. Особливу увагу приділяли кінній упряжі: лагодили її, перевіряли на міцність. Хорошим знаком було "випрацюватись" до втоми, а якщо людина від роботи під кінець дня валилася з ніг, це обіцяло їй добробут.

Ще цей день був особливим для тих сімей, які займалися бджільництвом. Родичі змагалися між собою, хто більше з’їсть меду, а потім збиралися разом і дзижчали, як бджоли. Слов’яни вважали, що після цього їхні бджоли краще будуть роїтися і дадуть більше меду.

Увечері на стіл ставили медові пряники, медовуху. А малим дітям медом мазали долоні, щоби до них "липло" багатство. Ще 5 листопада господині пекли спеціальний поріг та "годували" ним землю. Птахи їли крихти і радували своїм співом ґрунт, тим самим заспокоюючи землю та налаштовуючи її на добрий урожай.

Реклама

Прикмети 5 листопада

  • Якщо в цей день випав сніг і не розтанув, то зима буде теплою.
  • Дощ іде – чекай хороший урожай.
  • До кінця листопада настане справжня зима, якщо в цей день був град.

Нагадаємо, у листопаді починається Різдвяний піст.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно