Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Був успішним бізнесменом: подробиці трагедії, яка забрала життя закарпатця

Був успішним бізнесменом: подробиці трагедії, яка забрала життя закарпатця

Був успішним бізнесменом: подробиці трагедії, яка забрала життя закарпатця

Днями рятувальники знайшли тіло мешканця Закарпаття – 50-річного Івана Когута. Чоловік 4 грудня вирушив зі знайомими кататись на снігоходах і зник. Його розшукували 3 дні. Іван Когут лежав під шаром снігу – знайти його вдалось лише завдяки злагодженим діям рятувальників, волонтерів і знайомих чоловіка.

ВІДЕО ДНЯ

Проте у справі загибелі Івана Когута залишилось кілька незрозумілих деталей. По-перше, чоловіка спершу шукали не там, де він знаходився, а по-друге, його друзі вважають, що Івану не надали вчасно допомогу.

Був успішним бізнесменом: подробиці трагедії, яка забрала життя закарпатця – 01
Реклама

Про всі деталі трагедії на полонині Руна Ужгородського району – читайте у матеріалі.

Читайте також:
Опубліковано фото закарпатця, якого вчора знайшли мертвим
Реклама

Тіло туриста знайшли поблизу снігохода

Про те, що у Карпатах на полонині Руна знайшли тіло 50-річного Івана Когута стало відомо з посту на сторінках ДСНС Закарпатської області. 7 грудня рятувальники написали, що разом із волонтерами знайшли тіло чоловіка, якого розшукували із вечора 4 грудня.  

Був успішним бізнесменом: подробиці трагедії, яка забрала життя закарпатця – 02

"О 13:53 одна з пошукових груп відшукала тіло 50-річного чоловіка, який заблукав на полонині Руна Ужгородського району під час катання на снігоході. Його знайшли в снігу за 200 метрів від перевернутого снігохода", – написали у ДСНС.

Реклама

У відомстві повідомили, що за три дні пошуків туриста до операції долучились 90 людей та 33 одиниці техніки, із них 55 рятувальників і 35 волонтерів. Окрім того, використали авіатехніку.

Був успішним бізнесменом: подробиці трагедії, яка забрала життя закарпатця – 03

"Також сьогодні для огляду території з повітря підіймався гелікоптер МІ-8", – написали у ДСНС.

Двоє чоловіків повідомили, де вони

Про те, що 50-річний Іван Когут зник у горах 4 грудня рятувальників повідомили рідні й друзі чоловіка, які не змогли з ним сконтактувати. Разом із рятувальниками рідні вирушили в гори шукати Івана. Вночі до пошуків доєднались 6 людей: зять, племінник, чоловік племінниці та 3 друзів Івана Когута, які добре знають місцевість. 

Були на зв’язку всю ніч. Як з’ясувалось згодом, Іван катався разом із двома знайомими. Чоловіків шукали всю ніч. А на наступний день двоє приятелів Івана Когута самі вийшли на зв’язок.

Був успішним бізнесменом: подробиці трагедії, яка забрала життя закарпатця – 04

"Майже нульова видимість, хурделиця, вітер та мороз до 10 градусів. Саме у таких "сприятливих" умовах гірські рятувальники шукали вночі трьох закарпатців, що заблукали під час катання на снігоходах на полонині Руна. О 13:15 двоє громадян вийшли на зв’язок та повідомили, що вони знаходяться на одній з турбаз у с. Лумшори Тур’є-Реметівської територіальної громади. Пошуки третього тривають", – написали у ДСНС.

Реклама

Що повідомили про Івана Когута

Двоє чоловіків, які супроводжували Івана Когута під час катання на снігоходах, повідомили, що ввечері розділились. За даними, які повідомили туристи, рятувальники згодом відшукали снігохід Івана. Проте самого Івана Когута тоді знайти не вдалось.

"У певний момент вони втратили орієнтир і заблукали, розділившись на дві групи. Наступного дня двоє чоловіків вийшли на зв’язок і повідомили, що вони перебувають на одній із турбаз у с. Лумшори. Пошуки третього друга тривали до першої години ночі. Рятувальникам вдалося знайти його снігохід, однак самого туриста не виявлено", – написали тоді рятувальники.

До пошуків Івана Когута ввечері суботи долучилися усі чоловіки з його родини: зять, племінник та чоловік сестри – Віктор Веселовський. З одним з трьох туристів – Романом – поспілкувались журналісти ВВС News Україна. У коментарі Роман розповів, що Івана "загубили" коли той спустився на снігоході згори.

"Він поїхав вниз, погодні умови різко помінялися, 5 хвилин і все... Ми загубили одне одного", – зацитували чоловіка.

За словами очевидця. у той час погодні умови різко погіршились – чоловіки вирішили йти. Вони залишили один снігохід із увімкненою фарою і пішли шукати допомогу, але дорогою застрягли і лишилися ночувати у горах.

"Вночі робили зарядку, розминалися, щоб не замерзнути, а вже зранку вийшли до села Лумшор", – розповів Роман.

Був душею компанії, мав багато хобі і побудував каплицю

Журналісти поговорили з друзями й знайомими Івана Когута. Чоловіка згадують як успішного бізнесмена (Іван Когут відкрив мережу пекарень "Верховинський Хліб"), добру людину і дуже надійного товариша. Іван часто їздив в гори і вмів пристосовуватись до різних погодних умов, любив екстремальні види спорту.

Реклама

"Це мій друг, ми дружили 25 років, мій сусід. Людина працьовита, любив свою справу, компанійська дуже людина. Був дуже спортивний – підтримував акції по спорту, десь поїхати міг на мотоциклах, на квадроциклах, джипінг. Людина, яка мала широкий спектр хобі", – розповів друг Івана Когута Юрій.

Був успішним бізнесменом: подробиці трагедії, яка забрала життя закарпатця – 05

Минулоріч Іван Когут побудував каплицю у рідному селі на Закарпатті. "Побудував православну капличку в селі, звідки він родом – на честь села. Гарну таку", – розповів Юрій.

У Івана Когута залишилась дружина, дочка й онук. Родина нині в жалобі і не дає коментарів.

Що кажуть у ДСНС

Журналісти звернулось за коментарем до ДСНС Закарпаття, щоби з’ясувати, чому пошуки Івана Когута тривали три доби, якщо чоловіка згодом знайшли біля снігохода, на якому він їхав. У службі ДСНС нам повідомили – спочатку мали некоректні координати.

"Ситуація така, що снігохід знайшли на другий день пошуків, достеменно ми не знали, де міг перебувати чоловік, адже товариші його, які з ним розминулись, залишили нам точку координат в іншому місці. Надалі, коли було знайдено снігохід, то встановити сліди, куди людина пішла, було майже неможливо, у зв’язку з тим, що дуже сильні снігові перемети, хуртовина і замітало сліди буквально за кілька хвилин. Варто враховувати, що це пересічена місцевість – це гори. Тобто, там є і урвища, і додаткові ущелини, де неможливо просто прямо йти", – повідомили і ДСНС.

Був успішним бізнесменом: подробиці трагедії, яка забрала життя закарпатця – 06
Реклама

Причина смерті Івана Когута

Тіло Івана Когута знайшли під товстим шаром снігу. "Над ним було понад метр снігу. Його було виявлено вже за допомогою лавинних щупів, які обстежували сніговий покрив – подекуди він сягав до 1,5 метра. Таким чином вдалося знайти його тіло", – розповіли в ДСНС.

Причину смерті Івана Когута буде оголошено, коли буде проведена судово-медична експертиза. "Може в людини були проблеми зі здоров’ям, міг і замерзнути, міг і травмуватись", – наголосили в ДСНС.

Не отримав вчасно допомогу?

У мережі під повідомленням про знайдення тіла Івана Когута триває обговорення події. Кілька дописувачів вважають, що чоловіки, які були разом із Іваном вчинили неправильно, залишивши його самого на горі.

"Лишили його самого. А як же пісня "Якщо товариш опинився раптом в горах", – пишуть в коментарях. Ситуацію прокоментував друг загиблого Юрій. Він наголосив: через помилкові координати, які повідомили супутники Івана, пошуки затримались.

"ДСНС шукає живих спочатку – ми шукали супутників, а вони не могли пояснити, де вони знаходяться. Не така та полонина й велика. Потім вони двоє чомусь опиняються на турбазі, потім їдуть додому. Ніхто навіть не вийшов не розповів, яка ситуація. Не комунікували", – розповів Юрій.

Також, за словами Юрія, коли він, в складі пошукового загону, зустрів супутників Івана – вони не змогли докладно пояснити, як врятувались. Чоловіки розповіли, що Іван Когут спустився вниз на снігоході, щоби протестувати, чи він підходить для катання, адже один із його знайомих мав із ним проблеми.

Реклама
Читайте також:
Літній відпочинок на Драгобраті закінчився для родини трагедією

"Поки що єдина версія: вони катались. Були 3 людини – Іван і ще двоє знайомих. Гора для катання на такому транспорті зараз не готова – снігохід провалюється, чіпляє за кущі. Вони спустились вниз. Один із чоловіків не міг виїхати на гору. Іван взяв його снігохід і почав пробувати на ньому. Знизу не міг виїхати, за їхніми словами, кружляли там 2 години, Іван не міг піднятись на гору", – розповів Юрій.

За версією, яку розповіли рятувальникам чоловіки, вони гадали, що Іван Когут підіймається на гору, лишили для нього орієнтир і вирішили спускатись через погіршення погоди.

"Кажуть, що чекали, Ваня не йшов – вирішили йти. Думали, що коли квадроцикл заглух, що Ваня підіймається. щоби не збився лишили орієнтир – квадроцикл із включеним двигуном", – розповів Юрій.

Друг Івана Когута наголосив: супутники загиблого туриста чомусь не можуть докладно пояснити, де провели ніч. "Коли їхали вниз вони, ніби заблукали, там уже версії розходяться. За однією версією, спали в ямі поблизу перевернутого снігохода, вирили яму, вогонь палили. А коли ми зустріли їх із ДСНСниками – то говорили. що спали за каменем. А людину залишили помирати. Різниця між ними з Іваном була 400 метрів. Не така смертельна відстань, що би не допомогти людині". – розповів Юрій.

Як сталась трагедія

За словами Юрія – рятувальникам не вдалось вчасно дістатись вершини, через погані погодні умови. А єдиний шанс, за словами друга чоловіка, був би, якби він вчасно отримав допомогу від супутників.

"Стався форс-мажор, плюс "супутники, які негарно поступили. Вони окрім того, що втекли, та ще й нас ввели в оману. Казали, що там, а були там. Якби вони за ним спустились – це могло допомогти. Про ситуацію ми знали о 5 годині вже в той день. Ми поїхали в той самий вечір шукати. Вже о 9 вже були на горі. На вершину не могли дійти – були складні погодні умови. Щоби дістатись рятувальникам до вершини потрібно 5-6 годин. При морозі – 11. Шанси мінімальні. Там дуже сильний вітер", – розповів Юрій.

Реклама

Як шукали Івана Когута

За словами Юрія, у пошуках взяли участь професійно підготовані рятувальники. "Кожен по своїх можливостях підтягував, кого міг. Навіть зі Львова були хлопці, але такі – справжні рятувальники", – розповів Юрій. 

Був успішним бізнесменом: подробиці трагедії, яка забрала життя закарпатця – 07

Проте, за словами друга Івана Когута, за наявності сильної підготовки і фаховості, частина рятувальників не була забезпечена всім необхідним для пошуків. "Ужгородські рятувальниками не забезпечені технікою. Хлопці – молодці, перед ними шапка вниз, але технічно вони взагалі не забезпечені. Не мали навіть олярки. Інші приїхали технічно, а ці дуже рідко страхують, фактично нічого не мали. Вони роблять велику справу – мусять мати обладнання", – розповів Юрій.

Що кажуть у поліції

Журналісти звернулись до поліції Закарпатської області, щоби з’ясувати, на якому зараз етапі розслідування смерті Івана Когута, та чи будуть за фактом смерті перекваліфіковувати справу за іншою статтею ККУ. Наразі чекаємо на відповідь.

Чи всюди в Карпатах можна кататись на снігоходах

У ДСНС нам повідомили – полонина, де катались чоловіки загалом пристосована для снігоходів. Проте у горах є території, на яких заборонено кататись.

Був успішним бізнесменом: подробиці трагедії, яка забрала життя закарпатця – 08

"На снігоходах їздити можна, але є заповідні зони, зони, які відносяться до охоронної території, де не можна їздити взагалі на будь-якому виді транспорту. Це було на Руні, там досить великі площі, постійно люди катаються на квадроциклах. Є шляхи, якими їздять навіть автівки, лісовози, які в горах здійснюють заготовку лісу. Це не була заборонена зона, в якій не можна кататись. Загалом заборонити кататись в місцевості, яка ніким не охороняється – люди здійснюють все на власний розсуд", – наголосили у ДСНС.

Реклама

Реєстрація туристів

Реєструють перед походому гори зазвичай піші походи. Та й це – добровілька справа. "Реєстрація здійснюється на добровільних засадах – ми не зобов’язуємо людей. У нас немає ніяких законодавчих актів, які би могли зробити її обов’язковою. Якщо людина не бажає залишати свою інформацію, вважає це посяганням на свої персональні дані – звичайно ж такі громадяни не реєструються. Але це більше стосується туристичних походів – коли люди виходять в гори повідомляють, що вони, наприклад, тоді-то виходять і тоді-то мають вийти на кінцеву точку. Тоді рятувальники знають, що вони повернулись, мають отримати повідомлення, або самі телефонують і дізнаються, чи дійшли до кінцевої точки маршруту", – розповіли у ДСНС.

У випадку катання на квадроциклах – реєстрація загалом не проводиться.

"Вони катались на снігоходах – займались активним видом спорту. В цьому випадку реєстрація не потрібна. Планували вийти – покататись і повернутись назад. Нюанс є в тому, що знехтували тим, що в горах погода мінлива, було оголошено штормове попередження, лавинна небезпека. Окрім того, спостерігали посилення вітру – в цьому нюанс є", – розповіли ДСНС.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно