Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

День Святого Миколая: цікаві факти та історія свята

День Святого Миколая: цікаві факти та історія свята

За історичними переказами святий Миколай жив у 200-х роках нашої ери в досить віруючій сім’ї. Батьки намагалися виховувати свого сина в релігійній атмосфері. Цікаво, що святий Миколай був одним з перших, кого охрестили в тодішньому суспільстві.

ВІДЕО ДНЯ

Миколай ріс аскетом, тобто завжди старався допомогти всім, хто цього потребував. Через деякий час він поїхав до Рима, де освятився і став священником. Після смерті батьків майбутній святий роздавав спадок сім’ї біднякам. Але робив це таємно. Одного разу святого вистежили і вирішили зробити єпископом на знак пошани.

Читайте також:
17 грудня християни відзначають свято Варвари: в цей день не можна виконувати жодну хатню роботу
Реклама

Все своє життя Миколай творив добро, допомагав нужденним, визволяв полонених. Саме за це його прозвали Чудотворцем. Після смерті святого Миколая канонізували, і сьогодні він вважається одним із найвідомих християнських святих. Українці вірять, що святий Миколай одягнений у ризу священника з золотим оздобленням і корону.

День святого Миколая прийнято святкувати 19 грудня. Свята найбільше очікують діти. Адже саме в ніч проти 19 грудня вони отримують від святого подарунки. Батьки з дитинства привчають малюків, що святий Миколай приносить солодощі лише слухняним діткам.

Реклама

Святий Миколай: свято і традиції українського народу

Святкування Миколая в Україні почалося ще 1088 року, за часів правління Всеволода Ярославовича. Саме тому в українського народу з’явилося чимало цікавих традицій, пов’язаних з днем 19 грудня:

Від 19 грудня починалися ярмарки і базари перед Новим Роком, тому саме на святого Миколая дівчата та хлопці купували приладдя для пошиття костюмів для обрядових ігор, вечорниць та колядування. В день святого Миколая обов’язково ворожили на майбутню долю. Наприклад, серед дівчат був популярним такий обряд: ставали навпроти вікна, з якого видніється місяць, і направляли на скло дзеркало.

Реклама

Відображення розмивалося, тому можна було побачити кілька місяців. Скільки нарахуєш, стільки дітей буде в майбутньому.

Вважалося, що святий Миколай пробачає гріхи, тому люди намагалися пробачити погані вчинки і своїм рідним. Також було прийнято просити вибачення. Якщо людина прийшла до вас 19 грудня і щиро перепросила, потрібно було пригостити її куском пирога.

У сучасній Україні з’явилася ще одна традиція до дня святого Миколая. Так як він вважався покровителем сиріт, в цей день потрібно навідатися до дитячого будинку і подарувати дітям радість.

19 грудня 2006 року на Івано-Франківщині відкрили комплекс "Садиба святого Миколая". Тут облаштували робочий кабінет для нього самого та його помічників. Діти можуть прийти сюди, щоб взяти майстер-клас з виготовлення іграшок та відвідати музей новорічних прикрас.

Народні прикмети на День святого Миколая

Яка погода на Миколу Зимового, така буде і на Літнього (“літній” Миколай за церковним календарем святкують 22 травня). Кожного року є два Миколи: до зимового святого Миколая не буває холоду, а до літнього немає тепла.

  1. Якщо спаде на дерева іній — наступного року буде багато хліба.
  2. Коли на святого Миколая йде дощ, то буде гарно рости озимина.
    Якщо день морозяний — на урожай городини.
  3. На святого Миколая падає сніг і замітає сліди, до Різдва буде мокра погода.
  4. Скільки снігу на зимового Миколи, стільки трави буде на літнього.
  5. Від дня святого Миколая часто наставали морозяні дні, тому серед наших предків існувало повір’я: “На Студеного Миколу снігу навалить гору”.
Реклама

Чому святий Миколай кладе під подушку солодощі або різочку

Звичай дарувати подарунки на день святого Миколая прийшов до нас з Німеччини. В X столітті учні церковно-приходської школи, яка працювала при Кельнському соборі отримали солодощі в мішечках. Це сталося 6 грудня, коли католики святкують день святого Миколая.

Це дуже сподобалося простим німцям і дуже скоро традиція закріпилася. В Україні серед наших пращурів існував особливий обряд — люди пекли “миколайчики” (солодкі пряники), які потім роздавалися дітям.

Сьогодні усі українські діти з нетерпінням чекають на 19 грудня, коли святий Миколай приносить подарунки. І сподіваються що знайдуть під подушкою не різочку. Згідно з переказами і легендами святий Миколай особливо виділяв тих людей, які протягом року вчиняли добрі справи.

Тому батьки розповідають дітям, що він записує у чарівну книжку добрі і погані вчинки. А з настанням ночі на 19 грудня святий приходить до кожного будинку і роздає саме той подарунок, на який заслужила дитина: солодощі або різочку.

У європейських країнах існувала версія: коли святий Миколай підкидав у будинок бідняків мішечок з грошима, той потрапив у шкарпетку. Тому на Заході подарунки на святого Миколая кладуть в шкарпетки, що висять над каміном.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно