Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Україна проґавила 70 мільйонів євро, виділених ЄС

Україна проґавила 70 мільйонів євро, виділених ЄС
Євросоюз повідомив Україну, що відкликає 70 млн євро, виділених на підтримку реформи в сфері державного управління. Про те, що давнє протистояння України і Євросоюзу щодо бюджетної підтримки...

Євросоюз повідомив Україну, що відкликає 70 млн євро, виділених на підтримку реформи в сфері державного управління.

ВІДЕО ДНЯ

Про те, що давнє протистояння України і Євросоюзу щодо бюджетної підтримки привело до відкликання виділених коштів, розповів співрозмовник в Брюсселі.

"Україна безповоротно втратила 70 млн євро, виділених Євросоюзом раніше, оскільки пройшов строк освоєння цих коштів. Це не сприяє переговорам про виділення нових фондів для Східного партнерства",— поділився співрозмовник.

Реклама

У Єврокомісії офіційно підтвердили, що Україна втратила право використання фінансової допомоги, раніше зарезервованої Євросоюзом.

70 млн євро безоплатної допомоги призначалося на підтримку реформи держслужби, яку президент Віктор Янукович оголосив одним зі своїх пріоритетів. Рішення про їхнє виділення Брюссель прийняв ще на етапі розробки закону про держслужбу, але після публікації законопроекту виникли проблеми.

Реклама

"Підсумкова версія закону (прийнята в листопаді 2011 року), на думку ЄС, не дає достатньої бази для створення незалежної, професійної, деполітизованої держслужби. ЄС багаторазово закликав українську владу змінити цей закон, пояснюючи, що такі зміни дозволили б почати фінансування", - заявили у представництві ЄС.

"Але закон так і не був змінений до кінця 2012 року — крайнього строку відповідно до процедур ЄС. Таким чином, фінансувати програму неможливо. Кошти загублені (Україною)",- додали в представництві.

Формально Україна втратила можливість розпоряджатися 70 млн євро ще півроку тому, але представники ЄС — імовірно, з політичних мотивів — не акцентували на цьому увагу вищого українського керівництва.

Реклама

Програма підтримки реформ у сфері держслужби — не єдина, де є проблеми c фінансуванням. На початку 2011 року Брюссель призупинив виділення коштів на всю секторальну бюджетну підтримку, оскільки Україна вивела з тендерних процедур ряд категорій держзакупівель.

Пізніше фінансування частини програм відновилося, але на початку 2012 року знову було заморожено. Від чиновників ЄС звучали також обвинувачення в нецільовій витраті 31 млн євро по програмі "Енергоефективність", але потім претензії були зняті — у Кабміні стверджують, що ці кошти досі залишаються на рахунках у Держказначействі й можуть бути розподілені лише наприкінці поточного року.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно