Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Цього тижня українці відзначатимуть велике релігійне свято

Цього тижня українці відзначатимуть велике релігійне свято

12 лютого вірники відзначають Собор трьох святителів. Це церковне свято присвячено пам’яті трьох великих учителів, проповідників та отців східної церкви: Василія Великого, Григорія Богослова та Іоанна Златоуста.

ВІДЕО ДНЯ

У народному календарі ця дата відома під назвами Три святі, Трьохсвяття, Трьох святих або День Василя. Як відзначається свято, що можна і що не можна робити, розповідаємо далі.

Святителі Василій Великий (330-379) і Григорій Богослов (325-389) походили з Каппадокії (сучасна Туреччина) та були близькими друзями. Вони належать до числа великих каппадокійців – отців церкви 4-го століття, які пояснили догмат про Святу Трійцю.

Реклама
Читайте також:
В Україні з’явиться ще одне свято: відзначатимуть 11 лютого

Святитель Іоанн Златоуст (347-407) – архієпископ Константинопольський, блискучий проповідник, богослов та вчитель. За заслуги перед церквою всіх трьох святителів називають рівноапостольними, колонами церкви та вселенськими вчителями.

Реклама

За часів візантійського імператора Олексія I Комніна (правив у 1081-1118 роки) в Константинополі точилися суперечки про першість між святителями. Тоді митрополиту Іоанну уві сні явилися всі троє, повідали, що серед них немає першого, наказали припинити суперечки і встановити спільний день їхнього шанування: "Як за життя, так і після смерті, ми дбаємо про те, щоб привести до миру та однодумності краї Всесвіту".

На Собор трьох святителів храми служать святкову службу, під час якої прославляють гарячу любов святих до Бога і ближніх, віру, мудрість та інші їхні світлі чесноти. На богослужіння бажано сходити всім вірянам і помолитися святителям.

Григорій Богослов вважається помічником у зміцненні віри, Іоанн Златоуст – у зціленні душі та тіла, а Василь Великий – у науці та підприємництві.

Реклама

За давніх часів казали, що на Трьох святих у лісах починаються звірині весілля: самці-тварини б’ються одне з одним, починається звіриний рід.

Згідно з народними повір’ями, у свято не можна прясти, в’язати, шити, прати, прибирати, ходити в ліс і полювати. Також категорично не можна лаятися та сваритися: якщо це все ж таки сталося, слід якнайшвидше помиритися, інакше ворожнеча триватиме цілий рік.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно