Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Відійшов у вічність знаний на Закарпатті чоловік

Відійшов у вічність знаний на Закарпатті чоловік

У неділю, 13 лютого 2022 року, відійшов у вічність корифей закарпатської сцени Ярослав Мелець. Чоловік помер на 76 році життя.

ВІДЕО ДНЯ

Народився Ярослав Антонович 18 серпня 1946 року в містечку Городок на Львівщині. Виховувався бабцею Параскою, бо зростав без батьків. Ще за шкільною партою хлопчина захопився театром, переписував на уроках ролі і мріяв стати актором. Грав у самодіяльному театрі. У 1965 році вступив до Київського державного інституту театрального мистецтва імені Карпенка-Карого, витримавши серйозний конкурс.

Відійшов у вічність знаний на Закарпатті чоловік – 01
Реклама

У 1969 році запрошений в Черкаський обласний муздрамтеатр. У 1973 році запрошений на роботу в Тернопільський обласний муздрамтеатр імені Тараса Шевченка, яким у той час керував народний артист України, відомий актор і режисер Ярослав Геляс.

Читайте також:
На Закарпатті померла знана викладачка
Реклама

У 1974 році Ярослава Геляса запросили стати головним режисером Закарпатського обласного українського музично-драматичного театру. До Ужгорода він приїхав із кількома провідними акторами тернопільського театру,серед яких був і Ярослав Мелець. 

Актор виконав чимало знакових ролей у виставах «Отелло» Шекспіра, «Украдене щастя» Івана Франка,  «Дон Карлос» Шіллера , «Дай серцю волю, заведе в неволю» Марка Кропивницького, «Жменяки» Михайла Томчанія тощо. У 1992-1994 роках недовго працював у Львівському театрі Прикарпатського військового округу, а з 1994 року знову повернувся в Закарпатський муздрамтеатр, в якому пропрацював майже півстоліття.

У 2001 році перший із закарпатських акторів отримав Всеукраїнську премію імені Марка Кропивницького Національної спілки діячів України. У 2004 році нагороджений обласною театральною премією імені братів Шерегіїв за високохудожнє втілення сценічних образів у виставах «Окей, Мойшо!» за Шолом-Алейхемом  та «Покаяння» за О.Духновичем. У 2007 році  удостоєний звання «Заслужений артист України».

Реклама

Репертуарний лист Ярослава Мелеця включає до півсотні ролей. Однією з кращих своїх останніх робіт вважав роль Гордубала у виставі «Гордубал» режисера Василя Шершуна за романом Карела Чапека.

На жаль, здоров’я актора в останні роки похитнулося, і в 2018 році він змушений був попрощатися зі сценою. Переїхав у Будинок ветеранів сцени у Кончі-Заспі під Києвом, де і відійшов у вічність. Ярослав Мелець завжди вирізнявся громадянською позицією – начитаний, вдумливий, приязний і щирий у стосунках, справжній патріот України і театрального мистецтва. Він був одним із  корифеїв закарпатської сцени. Вічна йому пам’ять!

Нагадаємо, померла почесна настоятелька одного з монастирів Закарпаття.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно