Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • На Закарпатті жодна церковна громада не вийшла з УПЦ Московського патріархату

На Закарпатті жодна церковна громада не вийшла з УПЦ Московського патріархату

На Закарпатті жодна церковна громада не вийшла з УПЦ Московського патріархату

Жодна церковна громада на Закарпатті, яка належить до Московського патріархату, не змінила релігійну приналежність з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україні. Про це повідомив єпископ Ужгородський та Закарпатський Православної церкви України Варсонофій.

ВІДЕО ДНЯ

За його словами, релігійні організації, котрі приналежні до московського патріархату, — це ті, котрі в складі Хустської чи Мукачівської єпархій УПЦ. А таких церковних громад на Закарпатті — близько семи сотень.

Зокрема, шість релігійних громад Солотвинської територіальної громади, які входять в УПЦ, повідомили, що виходять з московського патріархату, єпископ Врасонофій каже: документально це не була зміна релігійної приналежності.

Реклама
Читайте також:
Митрополит Феодор у Фейсбуці зробив заяву

"Згідно з законом України про свободу совісті та релігійні організації, а також згідно правил зміни релігійної приналежності, релігійна організація повинна у своєму статуті внести зміни щодо релігійної приналежності. Ті релігійні організації склали протокол у вирішальній частині якого записали, що вони виходять із підпорядкування Московського патріархату. Крапка", – зазначив "Суспільному Закарпаття" Варсонофій.

Реклама

В єдиному державному реєстрі такої релігійної організації, як Московський патріархат немає зареєстрованої. "Є зареєстрована Хустська єпархія УПЦ і Мукачівська єпархія УПЦ. Вони повинні були вказати, що відтепер входять до складу не Хустської єпархії УПЦ, а, наприклад, до Закарпатської єпархії ПЦУ чи до Карпатської. Цього не було зроблено. Відповідно вони залишаються і діють за старим статутом", – пояснив Варсонофій.

Ситуацію журналістам прокоментував голова Солотвинської селищної ради Василь Йовді: "Сьогодні спілкувалися з єпископом Варсонофієм, він надав нам форму протоколу щодо виходу з Хустської єпархії УПЦ. Днями ми внесемо зміни і правильно оформимо протокол, аби вийти з Хустської єпархії УПЦ. Після виходу з УПЦ ми плануємо отримати вікаріат. У нас залишилося дві церкви, які мають закінчити протоколи щодо приєднання до ПЦУ. Вже 4 протоколи ми маємо. Думаю в суботу-неділю ми це зробимо, – запевнив Василь Йовді. – Хочемо, аби максимум вірян, що ходять в церкви, мали можливість підписати цей протокол. Закон чітко визначає, що дві третини вірян мають підписати такий протокол про приєднання".

"У нас процедура розпочата, ми рухаємося у правильному напрямку, і вона закінчиться принципово на ПЦУ. Це принципова позиція моя і наших вірян", – підсумував голова Солотвинської селищної ради.

Реклама
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно