Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Україна продовжує залізати у борги

Україна продовжує залізати у борги
НАК "Нафтогаз України" позичив у Держбанку розвитку Китаю $ 3,65 млрд для реалізації проектів заміщення газу вугіллям. В рамках програми передбачається реалізувати низку проектів з переведення...

НАК "Нафтогаз України" позичив у Держбанку розвитку Китаю $ 3,65 млрд для реалізації проектів заміщення газу вугіллям.

ВІДЕО ДНЯ

В рамках програми передбачається реалізувати низку проектів з переведення Зуївської, Миколаївської, Криворізької і Сімферопольської ТЕЦ на використання водовугільного палива, а також будівництва заводів з газифікації бурого і кам'яного вугілля в Луганській, Донецькій та Одеській областях за технологією Shell, апробованою в Китаї.

Раніше прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що реалізація цих проектів дозволить заощадити 2 млрд кубометрів газу.

Реклама

У прес-службах Міненерго і "Нафтогазу" отримання кредиту офіційно не коментують. Однак джерело в міністерстві розповіло, що в "Нафтогазі" розраховують окупити інвестиції максимум за десять років.

"Собівартість газу, який ми будемо виробляти з вугілля, не буде перевищувати $ 300 за тисячу кубометрів. Тоді як середня ціна одержуваного з Росії палива в наступному році складе $ 420 за тисячу кубометрів. Простіше взяти кредит і перейти на власне вугілля".

Реклама

Виходячи з оприлюдненої суми витрат на обслуговування кредиту, річна ставка по ньому складе близько 4,26%, говорить виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

"А значить, це дешевий кредит, а особливо важливо, що він довгостроковий, в нинішній ситуації це велика рідкість", - зазначає Устенко. Однак насправді вигідність кредиту може виявитися нижче, ніж очікується.

"Це товарний кредит, а значить, на нього ми повинні закуповувати виключно китайське обладнання, яке може виявитися не таким дешевим або недостатньо якісним. Крім того, цілком можливо, що договір передбачає і залучення робочої сили виключно з Китаю", - сказав експерт.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно