Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

На окупованій Україні росія хоче створити "Южную Русь", – ЗМІ

На окупованій Україні росія хоче створити "Южную Русь", – ЗМІ

росія розглядає можливість створення на окупованих територіях України так званої Южної Русі — відповідний документ із середини квітня 2022 року обговорюють у керівництві владної російської партії "Єдина Росія".

ВІДЕО ДНЯ

Про це повідомляє проєкт журналістських розслідувань "Схеми" з посиланням на текст документа, який опинився в його розпорядженні.

У документі, який має назву "Манифест Южнорусского народного собора", стверджується, що після подій 2014 року (який називають "державним переворотом") Україна "втратила легітимність у межах УССР".

Реклама
Читайте також:
В росію вивезли понад мільйон українців

"У відповідь на терор і тоталітарне нав’язування ідеології нацизму й бандерівщини з боку колишньої Держави Україна ми в особі Южноруського народного Собору беремо владу у свої руки й засновуємо нову державу Южна Русь", — йдеться в "Маніфесті".

Реклама

У документі також стверджується, що українська мова — це "говірка" російської, а "фундаментом культури та ідентичності" Южної Русі є православ’я. На яких саме територіях має бути проголошене квазіутворення, не уточнюється.

Метадані файлу з "маніфестом" вказують на те, що його автором є Романов Роман Миколайович, а комп’ютер, на якому був створений файл, має назву "ВПП Единая Россия". Тезка автора документа — заступник голови центрального виконавчого комітету "Единой России".

Джерела "Схем" у правоохоронних органах стверджують, що "маніфест" розглядали кілька людей, зокрема секретар генеральної ради "Единой России" Андрій Турчак, а також Дмитро Гризлов — помічник підсанкційного російського олігарха Костянтина Малофєєва.

Реклама
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно