Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Українські та російські історики знайшли спосіб уникнути конфліктів

Українські та російські історики знайшли спосіб уникнути конфліктів

Українські та російські історики знайшли спосіб уникнути конфліктів
Міждержавна українсько-російська робоча група підготувала методичний посібник для вчителів "Україна і Росія на перехрестях історії". Рішення про створення робочої групи по розробці такого...

Міждержавна українсько-російська робоча група підготувала методичний посібник для вчителів "Україна і Росія на перехрестях історії".

ВІДЕО ДНЯ

Рішення про створення робочої групи по розробці такого посібника для вчителів історії України та Росії було ухвалено в жовтні 2010 року. У Києві воно було представлено у вересні під час Днів науки і освіти РФ.

Перший модуль присвячений внеску Києво-Могилянської академії в культуру обох країн. У другому модулі - "Культура стародавньої Русі IX-XII століть" - розповідається про фольклор і звичаї стародавніх слов'ян.

Реклама

Автори повідомляють, що культура того часу "об'єднувала в собі елементи різних цивілізацій", і перераховують архітектурно-історичні, літературні та релігійні пам'ятки Києва, Чернігова, Смоленська, Суздаля, Новгорода і Пскова.

Третій модуль присвячений соціально-політичному життю російського дворянства і української шляхти в XV-XVII століттях. Автори розділу підкреслюють схожі риси панівних станів українського і російського суспільства, описують взаємовідносини всередині станів, устрій судової та торгової систем.

Реклама

Четвертий модуль описує реалії другої половини ХХ століття. Наприклад, розповідається про спроби вирішити житлову проблему за допомогою будівництва хрущовок. Тут же йдеться про роль радянського кінематографа.

Зокрема, стверджується, що фільм "Сімнадцять миттєвостей весни" змушував глядачів "шукати паралелі між нацистським і комуністичним режимами", а в серіалі "Місце зустрічі змінити не можна" була порушена "тема правового свавілля при Сталіні".

У розділі згадується про дефіцит продуктів, про прагнення громадян отримувати альтернативну інформацію, слухаючи радіостанції ВВС, "Голос Америки" і "Свобода", але не досліджуються причини розвалу СРСР.

Реклама

Про спірні моменти автори вирішили взагалі не згадувати. У книзі повністю опущений період з 1600 по 1946 рік, нічого не розповідається про діяльність Богдана Хмельницького, Івана Мазепи, існування України у складі Російської імперії, громадянській війні, голодомор, Велику Вітчизняну війну і ОУН-УПА.

Голова робочої групи з російського боку, директор Інституту загальної історії РАН Олександр Чубар'ян, посібник "демонструє конструктивну співпрацю між країнами".

"Ми вибрали приблизно 20 глав, де є збіги точок зору, взяли найцікавіші сюжети і оформили їх у вигляді окремих модулів. Ми випустили їх однією книгою, а українці будуть видавати кожен модуль окремо", - сказав він.

За словами Чубар'яна, події, що викликають найбільші дискусії, будуть описані у другій частині, яка почне готуватися в 2013 році, а в російські підручники історії будуть внесені корективи з урахуванням положень нового посібника.

Юлія Рябчун

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно