Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • На Закарпатті біологи досліджували генетику жителів області

На Закарпатті біологи досліджували генетику жителів області

На Закарпатті біологи досліджували генетику жителів області

Транскордонна співпраця допомагає розвивати масштабні наукові дослідження на Закарпатті. Яскравим прикладом цього є Науково-освітній проект прикордонного співробітництва між Україною та Румунією в галузі популяційної генетики "Партнерство для досліджень геному в Україні та Румунії" за підтримки Спільної Операційної Програми Румунія-Україна 2014-2020.

ВІДЕО ДНЯ

Науковці проводили дослідження серед населення українського Закарпаття та Північної Румунії. Зокрема, зразки 150 закарпатців із різних районів області, які мають різне етнічне походження. Єдина вимога – аби людина проживала у цій місцевості у третьому поколінні.

Читайте також:
Дослідження геному українців, проведене науковцями УжНУ, доповнило знання про різноманітність населення світу
Реклама

"Ідея проєкту виникла після того, як ми зробили генетичні зразки 97 українців. І на нас вийшли румунські колеги, які підтримали цю ідею, оскільки нам було цікаво порівняти українців і населення багатонаціонального Закарпаття", – розповіла Христина Щубелка, провідний спеціаліст проєкту.

Практичну користь він приніс величезну. Адже завдяки цьому проєкту додалося 150 геномів Закарпаття у публічні бази даних. Будь-які науковці можуть досліджувати ці закодовані геноми. Також за грантові кошти було придбано багато обладнання для біологічного факультету УжНУ, де ми можемо робити вже третій проєкт на набагато більшу кількість осіб. І студенти можуть використати ці прилади на практичних заняттях з молекулярної біології та генетики.

Реклама

"Щодо результатів, то можемо бачити, що серед закарпатців є велика генетична різноманітність і набагато більше домішок. Хоча, здебільшого, домінує українське походження. Завдяки дослідженням, науковці дізнались, що у населення Закарпаття від 7 до 15 різних патогенних мутацій. Але здебільшого ці мутації були в гетерозиготному стані, і дуже рідко – у гомозиготному стані, тобто, не проявляються. Ця інформація є важливою для самих учасників проєкту, адже вони дізнались, чи можуть проявитись ці мутації. Але фінальні результати будуть опубліковані у листопаді, коли і завершиться проєкт", – зауважила Христина Щубелка.

Загалом, цей проєкт допоміг Ужгородському університету проводити подальші дослідження і розвинув матеріально-технічну базу саме для біологічного факультету.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно