Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Війна згуртувала: як європейські партнери підтримують громади Закарпаття

Війна згуртувала: як європейські партнери підтримують громади Закарпаття

Війна згуртувала: як європейські партнери підтримують громади Закарпаття

Повномасштабне російське вторгнення зачепило чи не кожну громаду України. Чимало населених пунктів стали окупованими, зруйнованими. Є міста та села, які знаходяться поруч з фронтом і постійно перебувають під обстрілами. І є громади, які стали прихистком для багатьох переселенців внаслідок війни. Програма "U-Lead з Європою" підтримує громади України вже із самого початку російської агресії.

ВІДЕО ДНЯ

Як розповів керівник Представництва Програми у Закарпатській області Микола Сюсько, підтримка громад під час війни проводиться у кількох напрямках. Перший напрямок – це надання пакету екстренної допомоги для громад. Ініціатива охоплює як громади, які залучені до прийому внутрішньопереміщених осіб, так і ті громади, які постраждали від війни.

Читайте також:
Європейський Союз допоможе українцям побудувати країну мрії після завершення війни
Реклама

На Закарпатті 11 громад, а саме Вилоцька, Великолучківська, Свалявська, Чинадіївська, Ясінянська, Тересвянська, Чопська, Вишківська, Іршавська, Міжгірська вже отримали такий пакет екстренної допомоги, до якого входять похідні ліжка, каремати, спальні мішки, ковдри, баки для води та генератори.

Зауважимо, що закарпатські громади одні з перших отримали таку необхідну допомогу для прийому переселенців. Особливо, зважаючи на логістику краю.

Реклама

Другий напрямок – це консультації. Так, як ще з часу пандемії коронавірусу робота здебільшого проводилась в онлайн-режимі, то і зараз робота по цьому напрямку проводиться в онлайн-режимі. Однак зараз змінився лише напрямок консультацій.

"Ми консультуємо громади, аби вчасно реагувати на зміни у законодавстві під час воєнного стану, аби громади встигали за змінами у такий важливий період. Але і зараз ми робимо все для того, щоб представники громад підвищували свій професійний рівень", – розповів Микола Сюсько.

Третій напрямок – це підтримка співпраці українських громад з європейськими муніципалітетами. Так, протягом перших тижнів проводились онлайн-зустрічі громад, під час яких вони обмінювались досвідом з європейськими партнерами. Наприклад, Солотвинська громада активно співпрацює з одним з муніципалітетів Словаччини. А за сприяння Програми в рамках ініціативи "Мости довіри" до Тячівської громади завітали представники середньої професійно-технічної школи з партнерського міста Мурська Собота (Словенія). Так, під час зустрічі словенські партнери передали гуманітарну допомогу для внутрішньо переміщених осіб, а також планшети. Крім того, закордонні гості запропонували цього літа відправити на навчання та стажування 15 студентів.

Реклама

Також завдяки Програмі Ясінянська селищна, Свалявська міська та Горінчівська сільська громади в рамках ініціативи "Мости довіри" налагоджують зв’язки з данським муніципалітетом Гульборгсунн. За словами Миколи Сюська, ця співпраця націлена на обмін досвідом щодо залучення громадян до прийняття рішень, побудови сприятливого для бізнесу середовища та напрацювання ідей для втілення спільних проєктів.

Загалом, Програма "U-Lead з Європою" активно сприяє розвитку громад, допомагає адаптуватись до умов воєнного часу і не зупиняється, незважаючи на події, які відбуваються навколо війни.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно