Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Українським археологам дозволили розкопати могилу Данила Галицького

Українським археологам дозволили розкопати могилу Данила Галицького

Українським археологам дозволили розкопати могилу Данила Галицького
Українським археологам дозволили проводити дослідження на місці можливого поховання князя Данила Галицького в польському місті Хелм. Про це сказав міністр економічного розвитку і торгівлі Петро...

Українським археологам дозволили проводити дослідження на місці можливого поховання князя Данила Галицького в польському місті Хелм. Про це сказав міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко. "Міненерго мало передати Римсько-католицькій церкві будівлю у Львові, де зараз розташований підвідомчий міністерству філіал Держтехстандарту. Проте ми запропонували почекати з передачею, зажадавши натомість право на проведення наукових досліджень в Хелмі, де, за історичними даними, було поховано Данила Галицького", – розповів він. Князь Данило Галицький народився приблизно в 1201-1204 році. У різний час був великим князем Волинським, Галицьким і Київським, є засновником Львова і Хелма. Помер у 1264 році й був похований в церкві Пресвятої Богородиці в Хелмі (нині – Люблінське воєводство в Польщі). Зараз на місці цього храму розташована базиліка Різдва Пресвятої Діви Марії (Римсько-католицька церква). За словами Порошенка, раніше католики перешкоджали проведенню подібних досліджень. "Ми запропонували поставити таку умову для передачі. Тим більше, що згідно із законом будівля у Львові не підлягає обов'язковій реституції – там розташована трапезна ченців-домініканців, а отже, це не місце здійснення богослужінь", - сказав міністр, додавши, що цю пропозицію було задоволено.

ВІДЕО ДНЯ

Для того щоб українські вчені могли почати дослідження, було задіяно і МЗС, чиї представники вели переговори з польською стороною, пише видання. Наразі створено українсько-польську спільну групу, яка веде переговори про початок досліджень на місці ймовірного поховання князя. Українські вчені вже виїхали до Хелма. Експерти в галузі релігії позитивно поставилися до перспективи проведення подібних досліджень. "Якщо ці розкопки почнуться, то вони стануть важливою подією не тільки для церковної, а й для світської археології. Навіть якщо останки князя не буде знайдено, археологи можуть виявити там багато чого іншого, що дасть додаткову інформацію про життя Галицько-Волинського князівства", – заявила віце-президент Української асоціації релігієзнавців Людмила Филипович. Дехто з археологів у той же час налаштований скептично. "Знайти поховання абсолютно неможливо, оскільки воно давно знищене. Тому всі розмови про якусь могилу Данила Галицького абсолютно ненаукові. Хоча там дійсно можна знайти багато цікавого, що відноситься до періоду Галицького князівства", – вважає директор Інституту археології НАН Петро Толочко.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно