Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Вищий спеціалізований суд відхилив касаційну скаргу Тимошенко

Вищий спеціалізований суд відхилив касаційну скаргу Тимошенко

Вищий спеціалізований суд відхилив касаційну скаргу Тимошенко
Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивiльних i кримiнальних справ не задовольнив касаційну скаргу екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко, визнавши законним вирок, винесений їй у...

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивiльних i кримiнальних справ не задовольнив касаційну скаргу екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко, визнавши законним вирок, винесений їй у "газовій справі".

ВІДЕО ДНЯ

ВССУ відмовив захисту пані Тимошенко у задоволенні скарги, якою колишня прем'єр просила визнати незаконними вирок Печерського та Апеляційного судів та закрити справу, враховуючи відсутність складу злочину у діях Юлії Тимошенко.

Як передає кореспондент ВВС, колегія суддів ВССУ вважає, що доводи захисту екс-прем'єра з цього приводу є безпідставними. Про це заявив суддя Станіслав Міщенко, зачитуючи результат розгляду касації.

Реклама

На думку суду, її провина в здійсненні злочину, передбаченого частиною 3 статті 365, перевищення влади або службових повноважень, Кримінального кодексу, доведена Печерським райсудом Києва й підтверджена Апеляційним судом Києва. Призначене Тимошенко покарання, вирішив ВССУ, відповідає ступеню тяжкості скоєного нею злочину.

Під час оголошення цих слів паном Міщенком у залі, де перебуває багато прибічників Юлії Тимошенко, пролунав вигук "ганьба".

Реклама

Розгляд касаційної скарги на вирок Юлії Тимошенко не раз переносили через відсутність самої екс-прем'єра. Судді заявляли, що розгляд справи без неї порушує її права попри те, що пані Тимошенко не раз просила розглядати касаційну скаргу без неї.

Сама Юлія Тимошенко зараз перебуває у харківській лікарні, куди її перевели з Качанівської колонії у травні.

На засідання Юлію Тимошенко не доставили.

Реклама

11 жовтня 2011 року Печерський суд Києва Клацнути визнав екс-прем'єр-міністра Юлію Тимошенко винною у перевищенні службових повноважень під час підписання газових угод з Росією у січні 2009 року і засудив до семи років ув'язнення, заборонив обіймати державні посади упродовж трьох років, а також зобов'язав виплатити 1,5 млрд гривень збитків "Нафтогазу".

23 грудня 2011 Апеляційний суд Києва підтвердив вирок Печерського суду.

Скарга до Євросуду

У Харкові триває суд у другій справі проти Юлії Тимошенко, в рамках якої її звинувачують у зловживаннях на посаді керівника корпорації ЄЕСУ. Втім, судові засідання постійно переносять через відсутність пані Тимошенко. Чергове засідання призначене на 11 вересня.

За день до оголошення вироку ВССУ розгляд скарги Юлії Тимошенко Клацнути розпочав Європейський суд з прав людини.

У цій скарзі екс-прем'єр стверджує, що її затримання було політично мотивованим, та пише про неадекватні умови утримання під вартою без надання належної медичної допомоги. У документі також йдеться про те, що за пані Тимошенко під час її перебування в харківській клініці велося цілодобове спостереження.

Оскаржити в Європейському суді вирок у так званій "газовій" справі Юлії Тимошенко її захист зможе лише після ухвалення рішення щодо касаційної скарги.

Реклама

Західні політики та експерти не раз висловлювали занепокоєння справою Юлії Тимошенко, вбачаючи в ній ознаки політично вмотивованої. Саме справа Тимошенко, а також судові процеси у справах інших колишніх урядовців в Україні загальмували ратифікацію Угоди про асоціацію та вільну торгівлю з Євросоюзом, до підписання якої Україна йшла багато років.

Деякі критично налаштовані депутати Єропарламенту раніше Клацнути заявляли, що парламентські вибори, які пройдуть в Україні в жовтні, не можуть бути демократичними без участі Юлії Тимошенко чи Юрія Луценка. Втім, як передає кореспондент ВВС Україна в Брюсселі, Єврокомісія налаштована стриманіше і чекатиме висновків спостерігачів, які працюватимуть на виборах.

Українська влада послідовно заявляє, що в Україні Клацнути не переслідують опозиціонерів за політичними мотивами, і наполягає на неупередженості і незалежності судової влади в Україні.

Нинішні українські лідери не раз апелювали до того, що саме Юлії Тимошенко Україна зобов'язана вкрай невигідними газовими контрактами з Росією, які лягли тягарем на державний бюджет. Домовитися про вигіднішу ціну російського газу для України президент Віктор Янукович за понад два роки свого президентства не зміг.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно