Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Леонід Кучма стверджує, що Тимошенко взяла на себе вину через Ющенко

Леонід Кучма стверджує, що Тимошенко взяла на себе вину через Ющенко

Леонід Кучма стверджує, що Тимошенко взяла на себе вину через Ющенко
Екс-президент Леонід Кучма вважає, що справа екс-прем’єра Юлії Тимошенко виникла через проблеми її відносин з екс-президентом Віктором Ющенком. Як сказав він в інтерв'ю "Московським новинам", у...

Екс-президент Леонід Кучма вважає, що справа екс-прем’єра Юлії Тимошенко виникла через проблеми її відносин з екс-президентом Віктором Ющенком.

ВІДЕО ДНЯ

Як сказав він в інтерв'ю "Московським новинам", у відносинах між президентом і прем'єром "усе будується на довірі" і офіційні доручення даються не завжди.

На думку Кучми, справа Тимошенко "виросла не сама по собі".

Реклама

"Тут проблема відносин президента Ющенка й прем’єра Тимошенко – як кажуть, найшла коса на камінь, або, враховуючи, що Юлія Володимирівна з косою ходила, навпаки.  Тому що жодної співпраці, довіри між ними не було, кожен намагався зробити так, щоб іншому було гірше. А про країну не думали", - сказав він.

На думку Кучми, "якби вона (Тимошенко) тоді на початку січня 2009-го подзвонила з Москви в Київ президенту й сказала, що Росія ставить такі-то умови, звісно, він сказав би – "не підписуй", щоб зірвати їй переговори".

Реклама

"Ось вона й узяла на себе відповідальність за підписання договору, не радячись із президентом", - сказав екс-президент.

"А ще ж у 2004-му була введена в дію Конституція, згідно з якою в Україні діяла не президентська, а парламентсько-президентська модель. Тобто все можна було вирішити, але домагаючись згоди всіх сторін – президента, парламенту, прем'єра й уряду", - додав він.

При цьому Кучма вважає газовий договір із Росією 2009 року "кабальним для України".

Реклама

Водночас, він проти порівняння цін на газ для України й інших європейських країн.

"Є, звісно, ринок, але ж є ще й відносини Росії з Європою. Якщо для Німеччини газ коштує дешевше, ніж для нас, то, напевно, для того, щоб з'явився "Північний потік", Росії треба було "проорати" це поле, заручитися, у тому числі, підтримкою Німеччини - тоді цей проект відбувся", - пояснив Кучма.

"А він дає Росії колосальні політичні й економічні можливості. Тобто, втрачаючи в одному випадку в ціні, Росія виграє і в економічному, і в політичному плані… Тож у цьому випадку стверджувати, що оскільки для нас газ дорожчий, а для Німеччини дешевший і що це несправедливо для нас, я б у якості головного аргументу не став", - додав він.

За словами Кучми, "велика політика теж коштує чималих грошей".

Екс-президент також вважає, що між країнами і їхніми керівниками має бути довіра – а при Ющенкові вона була втрачена у відносинах із Росією.

Кучма також не схвалює, що дискусія про ціни на газ перейшла у ЗМІ, бо "стратегічні проблеми, які є у відносинах наших країн", треба обговорювати "насамперед з експертами на урядовому чи на найвищому рівні".

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно