Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Яке свято відзначають 1 листопада

Яке свято відзначають 1 листопада

1 листопада вшановують перенесення мощів преподобного Іоанна Рильського. Що нам відомо про цей день?

ВІДЕО ДНЯ

Іоанн народився наприкінці 9 століття у сім’ї благочестивих селян у селі Скріно. Хлопчик рано втратив батьків і в дитинстві почав працювати пастухом. Якось господар стада побив Іоанна за те, що той втратив корову з телятком. Хлопчик звернувся з молитвою до Бога, і у відповідь з’явилося диво: пастух знайшов пропажу, а потім переніс теля через річку, ідучи по воді, як по суші. Хазяїн же, побачивши це, щедро нагородив юнака.

Читайте також:
Погода на найближчі дні: яким буде початок листопада на Закарпатті
Реклама

Пізніше Іоанн вступив послушником до одного з прилеглих монастирів, де навчився читати і писати, почав вивчати богословські книги. Через деякий час він прийняв чернечий постриг і усамітнився в лісі, оселившись у сплетені з хмизу хатині. Одного разу на його оселю напали розбійники, і Іван був змушений переселитися до печери. Там він прожив 12 років, молився і дотримувався посту. Зрештою слава про преподобного поширилася світом, і до нього почали приходити хворі, шукаючи в нього зцілення. Рятуючись від уваги людей, Іоанн перейшов до іншої печери, де трудився сім років, терплячи спокуси від бісів.

Але це місце перебування святого стало відомо. Навколо печери Іоанна стали селитися паломники, які шукали усамітнення, і тут виник монастир. Спочатку ченці жили у хатинах, потім звели храм та спорудили келії. Преподобний Іоанн став ігуменом обителі, наставляючи братію прикладом праведного життя. Перед смертю святий обрав наступника, а сам пішов у печеру, де провів останні п’ять років.

Реклама

Через 30 років після смерті Іоанн з’явився ігумену Рильського монастиря і велів перенести його мощі в місто Средець (нині Софія). Мощі святого були виявлені нетлінними.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно