Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

У Чехії планують ввести нові умови проживання для українців

У Чехії планують ввести нові умови проживання для українців

У Чехії планують змінити умови для українських біженців. Безкоштовне проживання у готелях, гуртожитках та пансіонатах пропонують обмежити 5 місяцями.

ВІДЕО ДНЯ

В чому полягають зміни до законодавства

У Чехії готують чергові поправки до закону про прийом українців "Lex Ukrajina". Міністерство праці пропонує запровадити зміни щодо термінів проживання із квітня 2023 року.

Йдеться про те, що українці, які отримали тимчасовий захист в країні, зможуть безкоштовно жити у екстреному житлі для біженців – гуртожитках, пансіонатах, готелях, квартирах від організацій – максимум 150 днів. Якщо біженець відмовиться від запропонованого житла або залишить його більше ніж на 5 днів, це вважатиметься вичерпанням максимального терміну перебування.

Реклама
Читайте також:
Чехія передасть Україні нову партію танків Т-72

Зазначається, що наразі в Чехії в екстрених приміщеннях проживають 70 тисяч українських біженців. Держава виділяє компенсацію в 300-350 крон (500-575 гривень) за добу.

Реклама

Через 5 місяців українцям запропонують оплачувати своє перебування або переїхати.

Мета такого підходу – звільнити місця для інших малозабезпечених людей і мотивувати біженців працювати. Держава оплачуватиме проживання для батьків з дітьми до 4 років, людей старше 65 років та людей з інвалідністю.

Українцям залишать варіант проживання у квартирах

Українські біженці, як і раніше, отримуватимуть допомогу на проживання в квартирі від центру зайнятості. Ті, хто безкоштовно приймають біженців у власному будинку чи квартирі, так само будуть отримувати солідарну допомогу.

Реклама

Урядовці пропонують новий вид допомоги при самостійному проживанні в квартирі. Надбавку платитимуть не лише приватним орендодавцям, але й компаніям чи організаціям. Розмір цієї допомоги уряд має встановити окремою постановою.

Загалом пропозиція викликала критику у деяких міністерствах і влади регіонів. Адже на ринку нерухомості критично не вистачає вільних квартир, куди біженці могли б переселитися з гуртожитків.

За даними Конфедерації спілок роботодавців і підприємців, якщо тисячі людей почнуть шукати квартири одночасно, це може вплинути на ціни.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно