Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • В Ужгороді для ВПО проводиться проєкт "Простір єдності та підтримки"

В Ужгороді для ВПО проводиться проєкт "Простір єдності та підтримки"

В Ужгороді для ВПО проводиться проєкт "Простір єдності та підтримки"

На Закарпатті проводяться чимало заходів та проєктів для внутрішньо переміщених осіб. Зокрема, багато подій проходять у Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Федора Потушняка.

ВІДЕО ДНЯ

Саме тут втілюється проєкт "Простір єдності та підтримки". Він реалізовується за фінансової підтримки Карпатського фонду та Фонду Франції і стартував у січні 2023 року.

Проєкт спрямований на надання сталих послуг для ВПО і для тих, хто працює з ВПО. А основна мета – зниження рівня вигорання серед фахівців, які працюють з ВПО, зниження рівня напруг та покращення психоемоційного стану усіх, хто отримав травматичний досвід війни.

Реклама

Як розповіла Євгенія Напуда, завідувачка відділу проєктної і соціокультурної діяльності ЗОУНБ ім. Ф. Потушняка та керівниця проєкту, таких людей наразі багато як серед ВПО, так і серед членів місцевої приймаючої громади. Особливо вразливою цільовою аудиторією проєкту є діти, які дуже чутливо реагують на всі зовнішні фактори, що зумовило повномасштабне вторгнення росії в Україну. Саме тому активності, заходи та діяльність проєкту базується на пріоритетах забезпечення комфортних та розвантажувальних умов.

"За 2 місяці ми організували серію арт-терапевтичних майстер-класів для дітей та дорослих, мистецько-літеатурні, освітні мотиваційні зустрічі, основними спікерами, фахівцями та експертами якими були ВПО, що ними збагатилася наша земля. До прикладу, провели "Містичні посиденьки" з істориком, генеалогом, дослідником Закарпатття в часи Першої світової війни, експертом зі Слобожанської історії та культури Антоном Бондаревим (м.Харків), – розповіла Євгенія Напуда. – До Дня Соборності України організували лекцію-діалог з професором, доктором історичних нак Сергієм Федакою, 70% якої відвідали ВПО. Спостерігаємо тенденції серед нових жителів до пізнання справжньої історії України. Ми, звісно, одразу реагуємо на ці запити."

Реклама

"Справжнім відпочинком для всіх та інтеграційною мистецькою подією став наш музично-поетичний квартирник Love is. Творчі особистості з числа ВПО, зокрема, наш друг – музикант і громадський діяч Сергій Летучий (м.Старобільськ), ужгородський музичний гурт "Вабливий кіт" та місцеві поети: Віктор Новграді-Лецо й Ніна Шпиток разом створили неповторну атмосферу, яка занурила всіх відвідувачів у теплі й приємні емоції і дозволила на годину усім присутнім розслабитись та приємно провести час", – зазначила Євгенія Напуда.

В Ужгороді для ВПО проводиться проєкт "Простір єдності та підтримки" – 01

Крім того, на ентузіазмі та ініціативі працівниці бібліотеки Надії Яблонської тут запустили клуб з вивчення української мови для всіх бажаючих "Говори українською". Це були пробні заняття, які завдяки проекту мають сталу форму. Завдяки клубу "Говори українською" ВПО успішно опановують українську мову, починають впевненіше спілкуватися державною.

Реклама

За словами Євгенії Напуди, під час засідань учасники клубу вивчають назви предметів побуту українською, слова-пароніми, як правильно і у яких словах вживати літеру "Ґ", творення фемінітивів, глибше знайомляться з традиціями українського народу, знайомляться з творчістю та творами знакових українських поетів, до прикладу, Дмитра Павличка, Василя Стуса, Василя Симоненка тощо. Переселенці вивчають нові слова та фразеологізми, щоб викорінити зі своєї мови суржик. А ще майже на кожному занятті співають українських народних пісень, у різдвяно-новорічний час вивчали та співали колядки.

Також у бібліотеці діють групи психологічної підтримки, які проводяться двічі на місяць. Робота у таких групах спрямована на розвантаження, подолання стресу, покращення психоемоційного стану та зміцнення ментального здоров’я, як ВПО, які опинились в нових для себе життєвих умовах, так і місцевих, які зіткнулись з новими викликами.

"На наших групах ми розбираємо теоретичні основи стресу, які його стадії розрізняємо і діагностуємо. Працюємо з панічними атаками, діагностуємо важкі стани за результатами групових зустрічей і перенаправляємо окремих відвідувачів до більш вузьких спеціалістів за професійною допомогою. Вчимося протидіяти і зберігати свій внутрішній гармонійний стан, попри все. Крім теорії, на запити відвідувачів, ми використовуємо музичну терапію, чаювання зі смаколиками, обираємо теми для розмов, які є ресурсними та надихаючими. Розмовляли про книги і читання, розбирали книжкотерапію. Відрадно, що 7 з 10 учасників групи після сесії одразу набрали книжок собі на читання", – зазначила керівниця проєкту "Простір єдності та підтримки".

"Крайня тема, до прикладу, була про подорожі. Учасники поринули в минуле і витягли назовні свої теплі спогади. А це дуже ресурсно і терапевтично, як і для них, так і для нас, організаторів, коли люди йдуть з усмішками і світлими обличчями", – розповіла Євгенія Напуда.

За її словами, колектив бібліотеки і надалі реагуватиме на потреби і запити відвідувачів, формуватиме для них якісні соціально-культурні послуги. Адже сучасна бібліотека, яка йде в ногу з часом – це не просто простір, де зберігаються книги. ЗОУНБ ім.Ф.Потушняка систематично продовжує руйнувати стереотипи і доводить тези: бібліотека для користувача, а не читач для книгозбірні.

Проєкт "Висвітлення соціальної інтеграції ВПО та релокованого бізнесу в Закарпатській області та підвищення цифрової безпеки медіа" реалізується ГО "Закарпатське Вільне Медіа" в межах програми "Стійкість", яка упроваджується Фондом Східна Європа у консорціумі неурядових організацій на чолі з ERIM (Франція) у партнерстві з Фундацією домів з прав людини, Домом прав людини – Тбілісі, Чорноморським фондом регіонального співробітництва та коштом Європейського Союзу.

Думки, викладені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю ГО "Закарпатське Вільне Медіа", і не обов’язково відображають позицію організацій-партнерів консорціуму та Європейського Союзу.

Реклама
В Ужгороді для ВПО проводиться проєкт "Простір єдності та підтримки" – 02
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно